schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over Judit Polgar die net geen wereldkampioen werd…

Uit hersenonderzoek is gebleken dat begaafde 13-jarige jongens beter zijn in moeilijke wiskunde dan begaafde 13-jarige meisjes. Naarmate de moeilijkheidsgraad verder toeneemt neemt het aantal jongens dat de opgaven nog goed oplost exponentieel toe (toenemende stijging) ten opzichte van meisjes. De verklaring is dat mannen/jongens zich graag verdiepen in een complexe tak van techniek en vrouwen niet, vrouwen oriënteren zich liever op uiteenlopende zaken in de breedte, vooral op communicatie/taal. Zo liggen meisjes op de basisschool-met-nog-niet-echt-technische-vakken een jaar vóór op jongens. Vrouwen hebben ‘gewoon’ een ander soort intelligentie dan mannen.

 

Eigenlijk is schaken op top-niveau een illustratie hiervan: 99 mannelijke toppers en één vrouwelijke schaaktopper. Judit en haar twee zussen zijn door hun ouders onderwezen en pa Polgar hoopte dat zijn dochters zich als mannen op het schaken zouden storten. Vooral Judit heeft als een man (gedrag kan je tot op zekere hoogte aanleren) haar schaaktalent ontwikkeld, ze was per dag vaak 6 uur intensief bezig met enkel schaken, normaliter gruwen vrouwen van zo’n eenzijdige bezigheid.

 

Judit Polgar (1976) is verreweg de beste vrouwelijke schaakgrootmeester in de geschiedenis. Zo versloeg ze in 1995 Nigel Short op Lewis tweemaal in een dubbelrondige vierkamp, en dat was zonder meer een buitenaardse prestatie voor een vrouw. Hoe zit dat met Judit, is ze wel een vrouw? Jawel, dat is ze, ze ziet er best leuk uit, is in 2000 getrouwd met Gustaaf Font en ze hebben twee kinderen. Op 15-jarige leeftijd in 1991 was ze de jongste persoon ooit, die erin slaagde om de titel van schaakgrootmeester te bemachtigen. Ze is nog steeds de enige vrouw in de FIDE Top 100 en in 2005 stond ze daarin op de achtste plaats! Ze heeft uiteraard ook relatief veel toernooien gewonnen en ze heeft van maar liefst 9 (oud-)wereldkampioenen wel eens gewonnen, onder meer van Anatoli Karpov, Garry Kasparov, Viswa Anand en Veselin Topalov.

Topalov-Polgar

Na Lg4

Veselin Topalov – Judit Polgar 0-1. Corus Wijk aan Zee 2005. 1. Peter Leko 8,5 (uit 13); 2. Viswa Anand 8,0; 3. Veselin Topalov 7,5; 4. Onder meer Judit Polgar 7. Judit is dus ook in Nederland te bewonderen geweest, en hier versloeg ze de wereldkampioen van ‘even later’! Haar linkervleugel blijkt veel sterker dan het lijkt, ze speelt hier ‘gewoon’ g6! En Topalov is zijn loper kwijt zonder voldoende compensatie. g5!; Df5 gxf4; gxf4 en er volgden nog 28 zetten, waarna 0-1.

Polgar-Sokolov

Na Tg8

 Judit Polgar – Ivan Sokolov 1-0. Corus Wijk aan Zee 2005. Ook hier geen pionnenformatie voor de koning, maar na Th2!! is het 1-0, want zwart gaat mat.

                                   

      

Door: Bram Doeves, SV Botwinnik

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-