Op een dag ergens in het tijdperk vóór internet verveelde Shirley Weemeijer zich. Ze wilde graag een computerspelletje spelen, maar ze had geen spelletje. Ze had wel een computer met daarop Word Perfect 5.1. Dat lege, blauwe scherm zonder knoppenbalk en mooie menu’s. Ze dacht: “Wat is daar nou aan?”

Daarmee was de verveling niet verdwenen. “Laat ik maar eens wat uitproberen”, vond ze. Ze had geen handleiding. Door allerlei knoppen te proberen, kwam ze erachter wat WP kon en niet kon. Daarmee kwam al snel het plezier in het ontdekken van de mogelijkheden van dit tekstverwerkingsprogramma. Met het ‘onderwaterscherm’, dit kon je oproepen - misschien weten sommigen dit nog - met Alt F3, kon je overbodige codes uit je tekst verwijderen. Ze maakte een database met al haar boeken. Jarenlang hield ze de meterstanden bij. Dat was niet voldoende om haar honger naar kennis te stillen. Ze wilde nog veel meer weten.



Verder leren

Bij een van haar werkgevers was het een vereiste dat je kennis moest hebben van Word. Dat had ze niet, maar Shirley was niet voor één gat te vangen. Zoals met Word Perfect heeft ze zich ook Word eigen gemaakt. Het was wel even wennen met de andere knoppen en mogelijkheden, maar langzaam groeide ook hier haar plezier in het leren van nieuwe functies en menu’s. Op de universiteit Groningen kwam ze in aanraking met Excel. Ze leverde een bijdrage voor een jaarverslag door grafieken aan te leveren voor tabellen met saaie cijfertjes. Cijfertjes worden pas leuk als je er een grafiek van maakt. Zo maak je het inzichtelijk.

Shirley maakte kennis met Powerpoint als secretaresse. Ze begon met het maken van presentaties. Hier ligt haar werkelijke passie. Je kunt je presentatie er bijna uit laten zien als een filmpje. Bewegende animaties, zelfs achtergrondmuziek en geluidseffecten kun je toevoegen. Het is een heel veelzijdig programma. Veel mensen zijn visueel ingesteld. Dan spreekt een filmpje meer tot de verbeelding dan een lap tekst. Shirley: “Wat veel mensen niet weten is dat je met Powerpoint ook plaatjes kunt bewerken. Een beetje zoals in Photoshop, maar dan makkelijker.”



Een les bij ShirleyKennis delen


Shirley wil heel graag haar kennis met anderen delen. Ze heeft voor Piëzo trainingen gegeven en hier heeft ze veel ervaring opgedaan. Daardoor groeide het idee van een eigen bedrijf in Office Trainingen. Ze begon in 2018 met het uitwerken van haar plan en in maart van dit jaar zag Shirley Office Trainingen  het licht. In haar huis in Oosterheem heeft ze een lokaal ingericht waar ze kleine groepjes leerlingen de fijne kneepjes van Microsoft Office kan bijbrengen.



Ontzettend leuk en fascinerend

Ze heeft de cursussen zelf in elkaar gezet. “Ik heb nog nooit een cursus gevolgd hiervoor. Ik blijk een talent te hebben voor het doorgronden van software. Het gaat me namelijk heel gemakkelijk af. Op een of andere manier heb ik er ook een heel goed geheugen voor. Ik vind het ook ontzettend leuk en fascinerend. Het kan zoveel! Mensen weten vaak niet half wat MS Office eigenlijk allemaal kan!”

Zien dat anderen plezier hebben in het ontdekken van de geheimen van Word, Excel en Powerpoint geeft Shirley het gevoel dat ze haar kennis op een goede manier kan overbrengen. Microsoft wil nog wel eens wijzigingen doorvoeren waarvan ze denkt dat de gebruiker dat prettig vindt. Daardoor gebeuren er dingen die men nu juist niet wil. Voor haar is een training geslaagd als ze bij mensen een hoop frustratie weg kan nemen. Hen leren hoe ze op een makkelijkere en efficiëntere manier met deze software om kunnen gaan. En hopelijk kan ze op deze manier de mensen wat van haar plezier en passie meegeven.

 

Foto's en Tekst: Marije Ronteltap

-advertenties-

-goede doel-