Weer terugblik

 • DSC00124a wNet zoals de recente maand december is de eerste maand van dit jaar erg zacht geweest. Zo lijkt het nieuwe decennium meteen al in haar eerste maand een signaal van opwarming van het klimaat af te geven.

 • DSC08967bIn de maandelijkse ‘weerpraatjes’ melden we keer op keer bijzondere weerfeitjes die een relatie lijken te hebben met klimaatverandering. De zomers worden warmer, er valt meer neerslag en de koude winters blijven voorlopig nog uit.

 • DSC09964a wDe voorbije kerstmaand paste naadloos in het rijtje (veel) te warme maanden van 2019. In onze regio was alleen mei duidelijk te koud en november qua temperatuur ongeveer normaal.

 • DSC09954a wDe laatste herfstmaand was erg nat. Na een zachte start begon de temperatuur de weken erna geleidelijk te dalen en werd het een stuk kouder. Door de combinatie van kou, vochtigheid en wind voelden veel novemberdagen ‘waterkoud’ aan.

 • DSC09841a wDe voorbije wijnmaand kende dus twee gezichten. Tot aan de laatste week heersten depressies met veel regen, bewolking en zachte nachten. Maar het slot was zeer zonnig met juist koude nachten.

 • DSC09840a wHet grootste deel van de voorbije maand hadden we rustig en zonnig weer waarbij het s‘ nachts vaak flink afkoelde. Maar de laatste week sloeg de herfst toe met veel bewolking en overvloedige regen. Dat was weer even wennen na de mooie (top)zomer die we dit jaar hadden.

 • IMG 1320a wOok de 3e zomermaand blonk uit in warmte en zon. Juni en juli en waren ook al (zeer) warm en zonnig; gedrieën scoorden ze zelfs een plek in de 5 van warmste zomers sinds 1901. De zomer van vorig jaar staat fier bovenaan in dat lijstje.

 • IMG 1286a wWat een extreme weermaand was juli! Nadat afgelopen juni gemiddeld de warmste was die ooit is gemeten, zorgde de voorbije juli voor bizar hoge maximumtemperaturen. Op de dag dat in Nederland voor het eerst in de geschiedenis 40 graden werd gemeten piekte het kwik in onze stad naar ruim 37 graden.

 • DSC09518a wEn opnieuw kenden we een heel bijzondere weermaand. Niet eerder is namelijk de maand juni zó warm geweest sinds de officiële meetreeks in 1901 begon. Vooral de laatste tien dagen droegen bij aan het hoogzomerse weer omdat de zon ook uitbundig scheen.

 • IMG 1170a wDe voorbije bloeimaand was, zeker in de eerste twee weken, aan de koude kant. Slechts op een dag of vier haalde het kwik in Zoetermeer de grens van twintig graden. Omdat het in onze stad niet veel regende kreeg deze laatste lentemaand een schraal karakter wat ook aan de uitdrogende natuur te zien was.

 • DSC09396a wDe tweede lentemaand van dit jaar liet zich van zijn beste kant zien. Vooral de zon deed goede zaken: de afgelopen grasmaand behoorde tot de vijf zonnigste van de afgelopen 120 jaar! Na de erg winderige en dus onrustige maartmaand kwam in april de atmosfeer tot rust.

 • DSC09387a wDe afgelopen maand kende een mooi en rustig slot maar dat was in de eerste helft heel anders. Tot ongeveer 18 maart blies de wind vrijwel dagelijks dat het een lieve lust was. Het kwam hier in onze stad (net) niet tot een officiële storm wat aan zee ruimschoots wel lukte.

 • DSC09325a wDe afgelopen laatste wintermaand kende een bizar warm slot dat meer aan mei dan aan de winter deed denken. In Zoetermeer steeg de temperatuur op de 25e tot en met de 27e naar 17 tot zelfs ruim 18 graden wat letterlijk ongekend warm was. Alle landelijke warmterecords werden namelijk gebroken.

 • DSC09320a wHet weer in de voorbije maand januari viel in twee verschillende stukken uiteen. De eerste helft was, op een enkele zonnige dag na, zacht en somber. De temperaturen schommelden daarin steeds tussen de 10 en 3 graden en vriezen deed het in deze fase dus niet.

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-