Molen De Hoop

lok-dorp-molen-de hoop2Korenmolen De Hoop is een ronde stellingmolen opgetrokken uit gepleisterde steen en een van de zestien rijksmonumenten in Zoetermeer. Het is een korenmolen, die nog steeds maalt, de meelproducten van molen de Hoop zijn te koop in het winkeltje onderaan de molen.

Een stellingmolen is een molen die in de stad staat, door de bebouwing om de molen heen moet de molen wel hoger gebouwd worden om voldoende wind te vangen. De stelling (of galerij) loopt halverwege de hoogte rondom de molen, vanaf deze stelling kan de molen bediend worden.

Aan de huidige Eerste Stationsstraat stond reeds in 1531 een molen. Molen De Hoop is gebouwd in 1897, toen een laaiend vuur de voorganger van de molen, een achtkantige bovenkruier, in de as had gelegd. In 1984 werd molen De Hoop eigendom van de Stichting Molen De Hoop en werd begonnen aan een grote restauratie, die in 1986 werd afgerond. Het onderhoud van de molen wordt verzorgd door vrijwilligers van de stichting, die de molen draaiend houden en ook de winkel bemannen.

Molen De Hoop
Eerste Stationsstraat 37a
2712 HB Zoetermeer

Telefoon (winkel) 079-3164920

www.molendehoopzoetermeer.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

De winkel is elke vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur geopend.

 

Ateliers 99A

open-ateliers-99aAteliers 99A is een kunstenaarscentrum met vijf ateliers van individueel werkende kunstenaars en een modeltekenatelier.
Onder de noemer Ateliers 99A worden gezamenlijk artistieke activiteiten ontwikkeld op het gebied van beeldende kunst zoals open dagen, themadagen, tentoonstellingen en projecten. De gezamenlijke activiteiten hebben tot doel de Zoetermeerse bevolking bekend te maken met beeldende kunst in het algemeen en met de kunstenaarspraktijk in het bijzonder.
Iedere tweede zaterdag in de maand zijn de vijf ateliers aan de Dorpsstraat 99a geopend voor publiek, uitgezonderd de maanden juli en augustus.

Dorpsstraat 99A, Zoetermeer (links achter restaurant De Zoetelaar)

www.ateliers99a.nl

Contact persoon: Marja Milo Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of info@ateliers99a

 

Nationaal Videogamemuseum

20171130 116478Het Nationaal Videogamemuseum heeft verschillende locaties gehad in Zoetermeer, op dit moment is het museum gevestigd in het voormalige ABN Amro gebouw in het Stadshart van Zoetermeer, aan de Luxemburglaan. 

Het NVGM is op dit moment nog aan het verbouwen en gaat waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2024 weer open.

Het museum biedt een overzicht aan van de videogames, vanaf de allereerste Arcadekasten tot aan de hedendaagse videogames. Het museum heeft meer dan 200 spelcomputers, homecomputers en arcadekasten speelklaar staan. En alles staat natuurlijk op free-play, zodat bezoekers niet alleen kunnen kijken, maar vooral ook uitgenodigd worden om zelf te spelen.

Tarieven

Wanneer u een toegangskaart aanschaft, kunt u alle aangeboden games spelen in het museum.​

Ticket tijdslot 2 uur: € 17,50
Dagticket: € 27,50

Kinderfeestje 3 uur: € 20,- p.p. ​
Kinderen onder de 4 jaar mogen gratis naar binnen.

Openingstijden:

tijdelijk gesloten wegens verbouwing

www.nationaalvideogamemuseum.nl

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Kunstgarage Franx

foto FranxKunstorganisatie Franx is in 2021 ontstaan uit stichting Terra Art Projects. Deze stichting heeft zich de afgelopen 25 jaar ontwikkeld van een kunstenaarsverenging met incidentele projecten naar een organisatie met een jaarvullend programma. Vele exposities, projecten en andere activiteiten vonden plaats op diverse locaties in Zoetermeer en in de openbare ruimte. 

Kunstorganisatie Franx is dé organisatie voor professionele beeldende kunst in Zoetermeer en een katalysator voor nieuwe connecties en debat. Franx bestaat uit een bescheiden projectbureau dat wordt ondersteund door ruim 60 vrijwilligers. De locatie (kunstgarage Franx) biedt onderdak aan een artistieke community van professionele kunstenaars en vakmensen, waarbij iedereen wordt uitgenodigd kennis te nemen van, deel te nemen aan en/of samen te werken met de kunst- en creatieve sector.

​Adres: Vlamingstraat 1-3, 2712 BZ Zoetermeer, toegang is gratis

Openingstijden expositieruimte:
dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur

www.kunstgaragefranx.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Museum de Voorde      

museum de voorde logo1

Het Stadsmuseum Zoetermeer was voorheen gevestigd in het Oude Huis in de Dorpsstraat. Op 11 november 2018 om 17:00 uur sloot oud-directeur Jouetta van der Ploeg definitief de deuren van het Stadsmuseum. Het Zoetermeerse museum De Voorde opende in april 2019 de deuren in het Stadshart, maar moest in maart 2023 sluiten.

 

-goede doel-