Exposities en tentoonstellingen nu in Zoetermeer te zien.

Vanaf juni tot september

Expositie schilderijen van Ada Hoogendam

20180601 fotoVanaf juni tot september is in woonzorgcentrum WelThuis Buytenhaghe, Bergmanstrook 45 te Zoetermeer een expositie van Ada Hoogendam te zien. Zij schildert met name klassieke schepen en de laatste tijd ook veel vogeltjes, met een voorkeur voor aquarel.

In de periode, dat zij kleuterleidster was maakte Ada al op het schoolbord en op papier tekeningen als lesmateriaal voor de kinderen. Na haar pensionering is zij zich gaan toeleggen op schilderen, waarbij een voorkeur bleek voor het werken met aquarel. Aan het werk van Ada is te zien, dat zij veel op haar boot verblijft. Zij schildert met name klassieke schepen, zoals botters en aken, maar ook een sierlijk jacht is voor haar een aantrekkelijk onderwerp. Zij schildert de schepen tegen de achtergrond van de verschillende jaargetijden en weersomstandigheden. De laatste tijd heeft Ada zich toegelegd op het schilderen van vogeltjes, die tevens in de expositie zijn opgenomen. Van deze vogeltjes zijn kaarten afgedrukt. Het werk van Ada, inclusief de kaarten, is te koop. De totale opbrengst wordt door Ada aan het KIKA-fonds ter beschikking gesteld.
De door de Kunstcommissie Palet Welzijn georganiseerde tentoonstelling is gratis toegankelijk voor geïnteresseerde bezoekers tijdens de openingstijden, dagelijks van 10 tot 16 uur.

15 juli t/m 11 november 2018

Beeld Ja ik wil

Afscheidstentoonstelling Stadsmuseum

In Stadsmuseum Zoetermeer is vanaf 15 juli de tentoonstelling ‘Ja, ik wil’ te zien. Zoetermeerders hebben massaal hun trouwkleding, trouwfoto’s en allerhande zaken rondom hun huwelijk uitgeleend, om een prachtig overzicht te geven van trouwen toen en nu.


In het kort of in het lang, in het wit of in kleur, formeel of juist casual: trouwen kan op veel verschillende manieren. Vanaf de jaren ’50 zijn er op dit gebied veel ontwikkelingen en trends. Van een sobere bijeenkomst veranderde de huwelijksdag langzamerhand in DE droombruiloft georganiseerd door een weddingplanner. De tentoonstelling geeft een mooi overzicht van huwelijken vroeger en nu, vol foto’s, bruidskleding en andere tastbare trouw-herinneringen.
Opvallend is het aantal deelnemers dat in de jaren ’70 getrouwd is, de tijd dat Zoetermeer enorm groeide. Op de trouwfoto’s pronken de kersverse echtgenoten voor hun nieuwbouwwoning. De jurken van deze bruiden ademen de flowerpower-tijd. De nieuwere bruiden dragen juist klassieke strapless jurken of prinsessenjurken vol blingbling.
De tentoonstelling laat een grote diversiteit in bruiloften zien: van traditioneel tot modieus, westers en niet westers, maar ook tweede huwelijken en homohuwelijken, huwelijken die al 60 jaar standhouden en van mensen die inmiddels niet meer bij elkaar zijn.
Voor kinderen is er de speciale ‘Zeg jij ja, of zeg jij nee-route’, een speurtocht die ze helemaal zelf samenstellen afhankelijk van hun antwoord ‘ja’ of ‘nee’.
De tentoonstelling is de laatste in ’t Oude Huis aan de Dorpsstraat. In 2019 betrekt het museum de nieuwe locatie aan het Zuidwaarts 2.

Ja, ik wil
15-07-2018 t/m 11-11-2018
Stadsmuseum Zoetermeer
Open: di t/m vrij: 10:00 – 16:00, za en zo: 13:00 – 17:00, Toegangsprijs: € 3,00 (t/m 12 jaar, MK, CJP gratis)
Adres: Dorpsstraat 7, 2712 AB Zoetermeer, tel. 079-3164735

 zondag 23 september tot en met zaterdag 23 december

The Young Ones, onze jaren 60 in Zoetermeer - tentoonstelling

Ga even terug in de tijd... Bezoek een unieke tentoonstelling, waarin muziek, lange haren, broeken met wijde pijpen, muziek, de feesten in het centrum aan de Frans Halsstraat, katholieke jongeren, die bevriend werden met protestante jongeren, muziek en nog veel meer, centraal staan. Kortom het leven en beleven van jongeren in de jaren zestig in Zoetermeer.

Of je nou bent opgegroeid in die tijd of gewoon nieuwsgierig bent naar de jeugd van toen is dit een tentoonstelling die je niet mag missen.

De tentoonstelling is te zien van zondag 23 september tot en met zaterdag 23 december in 't Nieuwe Huys.

Zij zijn geopend op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00

-goede doel-