2014-01-10 16.11.11 - kopie

De 13-jarige Tyra Wiertz uit Zoetermeer is een echte spring in het veld, acteren, zingen, stemacteren, dansen, ze doet het allemaal en vindt het prachtig om te doen. Ze doet hier dan ook veel voor. Behalve oefenen volgt ze ook (privé)lessen. Zo reist zij elke maandagavond naar Amsterdam om daar zangles te volgen bij Babette Labeij. Op zaterdag is zij de hele dag te vinden in Den Haag op het NME (Nederlands Musical Ensemble) waar zij zang-, dans- en acteerlessen krijgt. Tenslotte volgt ze ook nog wekelijks pianoles op het CKC.

131001TyraFoto - kopieOp haar vierde begon Tyra met zingen en vanaf haar zesde was ze al professioneel te zien in verschillende programma’s. Al snel blijkt dat Tyra talent heeft. Op haar zevende doet ze auditie voor de rol van Martha in de Sound of Music waar ze wordt aangenomen en ze staat een seizoen lang in het Efteling theater. Daarna gaat het snel met haar en inmiddels heeft ze veel leuke ervaringen opgedaan. Zo heeft ze in de Heineken Music Hal gestaan waar ze in de show ‘My name is Michael’ mocht optreden, maar ook stond ze in een uitverkocht Ahoy tijdens de Musical Classics met o.a. Lee Towers en Tony Neef. Wat ze ook niet snel zal vergeten is het optreden voor de Koningin tijdens de heropening van het Scheepvaartmuseum. Een optreden voor Koning Willem Alexander heeft ze ook al gedaan tijdens het 200 jarig Grondwaterfestival. Zenuwachtig is ze hier niet voor, dit heeft ze in de loop der jaren wel geleerd hoe ze dit kan voorkomen.

Grootste optreden ooit

Op 5 april a.s. gaat Tyra haar grootste optreden ooit neerzetten. Zij zal deze avond het nummer ‘I’m with you’ ten gehore brengen tijdens het Ronald McDonald Kinderfondsgala. Op dit bijzondere gala treden ook grote Nederlandse artiesten op zoals Glennis Grace, Gerard Joling, Rene Froger en Jeroen van der Boom. Wat dit optreden zo bijzonder voor haar maakt is dat Tyra en haar familie zelf ook regelmatig gebruik maken van de Ronald McDonald huizen. Tyra heeft namelijk nog twee oudere zussen, Marilou en Anouk. Marilou heeft het Rett-syndroom, een aangeboren aandoening welke leidt tot ernstige verstandelijke en lichamelijke handicaps. Naast het zingen zal Tyra die avond dan ook worden geïnterviewd door Robert ten Brink en zal zij haar ervaringen over de Ronald McDonald huizen vertellen. Ze hoopt natuurlijk dat er deze avond heel veel geld wordt ingezameld.

IMG 9643

Tyra (rechts) met haar zus Marilou

Gelukkig is ze door de gemeente Zoetermeer ook niet onopgemerkt gebleven. Zo heeft ze al eens opgetreden tijdens Cultuur Lokaal. Naar aanleiding daarvan is ze benaderd door burgemeester Aptroot met het verzoek om op te treden tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zoetermeer. Daar sprak hij uit dat hij een groot fan van haar is. Maar haar grootste fans zijn haar opa en oma, zij zitten steevast op de eerste rij bij elk optreden. Moeder Leonieke zorgt er voor dat Tyra overal naar toe wordt gebracht en is ook supertrots op haar. Met name op haar doorzettingsvermogen. Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat Tyra wordt afgewezen tijdens een auditie maar ze pakt altijd de draad weer enthousiast op en laat nooit haar hoofd hangen. Op school gaat het ook goed. Tyra zit in de tweede klas van het EMC op het Erasmus en combineert dit erg goed met haar optredens.

Tyra wil voorlopig zo door blijven gaan. Ze hoopt ooit nog een keer in een grote musical te mogen spelen, maar ook heeft ze erg veel interesse in geneeskunde: voor haar staat gezondheid voorop. Daar wil ze dus ook nog wat in gaan betekenen. Het zou dus zo maar kunnen dat ze over een aantal jaar een zingende kinderarts is!

Door Wendy Vroedsteijn

 

Kijk hier naar een optreden van Tyra:

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-