orinocostroom2U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Orinocostroom in Oosterheem

 orinocostroom3  orinocostroom

 

Betekenis van de straatnaam
De straat genaamd Orinocostroom in Oosterheem ligt tussen andere straatnamen die afgeleid zijn van rivieren. De Orinoco is een van de langste rivieren ter wereld en is gelegen in Venezuela. De rivier is 2140 kilometer lang en soms 22 kilometer breed en 100 meter diep.  Orinoco betekent letterlijk in het Warau, een Zuid-Amerikaanse indianentaal, ´plek om te peddelen´. 

De Orinoco ontspringt in het hoogland, vlakbij Brazilië. De rivier gaat dwars door Venezuela en mondt uit in de Atlantische Oceaan, nabij Trinidad en Tobago. De monding van de rivier is een enorme rivierdelta van wel 41.000 km2  vol met moerassen en wouden.

Zo'n 250 kilometer van de bron van de Orinoco splitst de rivier zich, een deel stroomt door naar het westen en komt uit in de Rio Negro. 

Columbus

Columbus sprak al over de Orinoco, hij documenteerde de monding van de Orinoco op 1 augustus 1498 gedurende zijn derde reis naar dit gebied. De bron van de rivier, bij de Cerro Delgado-Chalbaud op de Venezolaans-Braziliaanse grens, werd pas in 1951 ontdekt door een gezamenlijk Venezolaans-Frans team. Dit was 453 jaar nadat Columbus voor het eerst de rivier had beschreven.

 

orinoco

390px A Warao family in their canoe

 

Enya scoort eind 1988 een nummer 1-hit met 'Orinoco Flow (Sail Away)'.


Meer informatie: 
Lees meer op Wikipedia 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld


Door: Lucia van den Brink 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-