lofoten2U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Lofoten in Oosterheem.

 

Betekenis van de straatnaam

Lofoten is een eilandengroep in noord Noorwegen in de provincie Nordland. Enkele eilanden zijn: RøstVærøyGimsøyaVestvågøyAustvågøy en Flakstadøya.

 

lofoten1 lofoten3


De eilanden waren tot 1992 niet met de auto bereikbaar. Men moest voor de meeste eilanden de boot nemen. In 1992 werd de E10 ook wel 'De weg van Koning Olaf' in gebruik genomen. Hierdoor zijn de eilanden toegankelijker geworden.

lofotenToch leven de meeste mensen op deze eilanden afgelegen en nog midden in de natuur. Zij kunnen goed rondkomen van de visvangst en de laatste jaren van het groeiend aantal toeristen. De visserij vindt vooral in hartje winter plaats om kabeljauw binnen te halen. Op het hele eiland vindt men dan ook de karakteristieke houten rekken waaraan de vis te drogen hangt.

Toeristen komen er om vaartochten te maken, bijvoorbeeld om vogels te spotten op zee, te wandelen op de eilanden of te fotograferen. De Lofoten hebben in Borg het Vikingmuseum. Overnachten in de typische rode vissershutten is een belevenis waar veel toeristen voor terug komen.

lofoten

 

 

Meer informatie
www.lofoten-info.no
www.byzonderereizen.no/lofoten.php
nl.wikipedia.org/wiki/Lofoten

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld


Door: Lucia van den Brink en Mark Neijssel

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-