IMG 6905 copy copyDe betekenis van de Zoetermeerse straatnamen is vaak zeer uiteenlopend. In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week is dit Azuriet in de wijk Rokkeveen.

Azuriet ligt in een gedeelte van de wijk waar binnen straten een naam hebben gekregen van een mineraal of edelsteen beginnend met de letter A. Azuriet ligt ingesloten tussen de straten Agaat en Anataas.

IMG 6908

Wat is Azuriet?

Unknown copy copyAzuriet is een mineraal met een blauwe kleur bestaand uit een koper-carbonaat met een chemische formule. Het mineraal heeft een doorzichtige tot doorschijnende typisch azuurblauwe kleur. 

Als je de geschiedenis erop na leest is het gebruik van azuriet terug te herleiden naar het oude Egypte. In het westen werd azuriet weinig toegepast en het gebruik verdween in de vroege middeleeuwen zelfs helemaal. Toen de welvaart weer terugkeerde, kregen Europeanen vanuit China en Perzië het gebruik van azuriet als gewoonte door om producten blauw te kleuren. In Nederland kreeg het de naam azuurblauw, bergblauw of koperlazuur. Azuriet was als pigment nogal duur maar toch zo'n tienmaal goedkoper dan Ultramarijn.

Schilders gebruikten het tussen de 15de en 17de eeuw bij olieverftechnieken. Waarmee de klant nog weleens oplicht werd door azuriet te gebruiken als zijnde het duurdere Ultramarijn. Een bedrog dat door verschillende schildersgilden uitdrukkelijk verboden werd. In de zeventiende eeuw slaagden vaklieden erin het pigment synthetisch aan te maken. De kosten ervan namen daardoor aanzienlijk af. In de achttiende eeuw werd azuriet als pigment snel verdrongen door het nog goedkopere Pruisisch blauw dat een gelijkende tint had.

Het mineraal kent veel kleurstelling als je het mengt met andere stoffen. Wanneer je azuriet mengt met lijnolie krijgt het een meer groene tint. Het wordt meer grijsgroen als het gemengd wordt met een eidooier om een tempera (een verfsoort bestaand uit een emulsie gemengd met een pigment) te maken. Bij gebruik van azuriet in verftechnieken is het een niet geheel dekkende kleur en moet hij in lagen opgebracht worden. Ook is het gevoelig voor verkleuring.

 

Sieraden van azuriet

azuriet 2 11jpg
Azuriet wordt tegenwoordig vaak in sieraden gebruikt en is een geliefd mineraal bij verzamelaars. De steen azuriet krijgt in de spirituele wereld een scala aan gebruiken toebedeeld.
Het is volgens de spirituele wereld een sterk inzichtgevende en geneeskrachtige steen. De steen reinigt, stimuleert het derde oog (voorhoofd chakra) en stimuleert hiermee psychische en intuïtieve ontwikkeling en inzichten. Op emotioneel gebied helpt azuriet bij angsten en fobieën, stress en verdriet. Lichamelijk heeft azuriet een sterke geneeskrachtige werking en heeft vooral een positieve werking op de keel, tanden, nieren, galblaas, lever, milt, schildklier en botten. De steen heeft een reinigende werking op zowel lichaam, geest als de chakra's.Bronnen:
www.spiritualgarden.nl
www.wikipedia.nl

Tekst: Monica Lausberg

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-