20210330 23644

Wat is de betekenis achter de straatnaambordjes van Zoetermeer?  In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u om de hoek. Deze week het Burgemeester Aptrootpark.

Het Park is te vinden in het Centrum van de stad, rond de Dobbe. Het park is bij de onthulling van de naam echter nog niet aangelegd, dit zal de komende jaren gaan gebeuren.

 

Burgemeester Aptroot

charlie aptroot 5Charlie Aptroot was van 2012 tot 2020 burgemeester van Zoetermeer. Hij volgde in september 2012 Jan Waaijer, die met pensioen ging, op als burgemeester. Na bijna 8 jaar burgemeester van Zoetermeer te zijn geweest, gaat ook Aptroot met pensioen in maart 2020 en wordt opgevolgd door Michel Bezuijen, tot dan toe burgemeester van Rijswijk.

Aptroot begon op 3 september 2012 aan zijn burgemeesterschap in Zoetermeer, zijn eerste post als burgemeester al had hij als bestuurder wel veel ervaring opgedaan. Hij was van 1982 tot 1990 was hij voorzitter van de VVD-fractie in de gemeenteraad van Wassenaar, lid van de partijraad van de VVD en van 1999 tot 2003 fractievoorzitter van de VVD in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Tot kort voor zijn benoeming als burgemeester was hij voor de VVD lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, hij hield zich hier onder andere bezig met Verkeer en Vervoer, wat hem de bijnaam Charlie Asfalt opleverde.
Tijdens het burgemeesterschap van Zoetermeer was hij ook tijdelijk waarnemend burgemeester van de gemeente Wassenaar, van januari 2017 tot januari 2018.
In november 2019 liet Aptroot aan de gemeenteraad weten dat hij eind maart 2020 zou aftreden als burgemeester. In september 2020 zou hij 70 jaar worden en dan verplicht met pensioen moeten als burgemeester. In april 2020 werd hij opgevolgd door waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker en uiteindelijk door Michel Bezuijen vanaf 1 oktober 2020.

 

Afscheid

20200330 17737Toen burgemeester Aptroot zijn afscheid aankondigde, in november 2019, was er nog geen sprake van corona en leek het hem een prettig vooruitzicht om vóór de zomer te stoppen om zodoende de vrije dagen te benutten om lekker te gaan varen met zijn boot. Door de coronacrisis liep het afscheid heel anders en voelde dat voor Aptroot als het ‘in de steek laten’ van ‘zijn stad’.
Ook de afscheidsreceptie, die al gepland stond voor eind maart kon niet doorgaan. Ook de tweede receptie in het najaar moest geschrapt worden vanwege de coronamaatregelen. Het derde afscheid, wat volledig geheim was gehouden voor de oud-burgemeester, ging wél door. Dinsdag 30 maart 2021, precies een jaar ná zijn laatste werkdag als burgemeester van Zoetermeer, stond hij tot zijn grote verrassing in de schijnwerpers van een feestelijk afscheid op het Stadhuis. In de raadszaal waren zijn vrouw, zijn opvolger Michel Bezuijen, locoburgemeester Marc Rosier en enkele vertegenwoordigers van de gemeenteraad. Via een videoverbinding waren echter ook alle andere gasten aanwezig, waaronder zijn kinderen en kleinkinderen en vele raadsleden en mensen waar hij als burgemeester veel mee samen werkte.

 20210330 23612  20210330 23654

Burgemeester Aptrootpark

Het is in Zoetermeer een traditie dat burgemeesters na hun termijn als burgemeester ergens in de stad vernoemd worden. Zo zijn er al eerder parken naar burgemeesters genoemd, zoals het Van Tuyll park, het Burgemeester Hoekstrapark en het Burgemeester Vernède Sportpark. Zijn voorganger, burgemeester Waaijer (burgemeester van 2004 tot 2012) , werd vernoemd met een brug, de Burgemeester Waaijerbrug die het Westerpark verbindt met de Nieuwe Driemanspolder. Burgemeester Van Leeuwen (burgemeester van 1988 tot 2004) kreeg een passage met zijn naam: de Burgemeester van Leeuwenpassage.

Na de toespraken in de raadzaal werden de oud-burgemeester en zijn vrouw meegenomen naar het Dobbe-eiland. Daar onthulde Aptroot zelf zijn vernoeming: het ‘Burgemeester Aptrootpark’. Het toekomstige Centraal Park wordt daarmee dus het Burgemeester Aptrootpark. Aptroot: "Ik ga hier zeker heel veel van genieten, we wonen zelf in het centrum, dus ik zal hier ongetwijfeld vaak een wandeling maken. Ik zal mijn kleinkinderen er zeer trots op wijzen dat hun opa een eigen park heeft!"

 

 impressie dobbe  schets markt en centraal park

Centraal Park

Het toekomstige Burgemeester Aptrootpark, dat in de plannen nog Centraal Park heette, moet de komende jaren echt vorm gaan krijgen. In juli 2017 werd voor het eerste gesproken over het Park, dat de binnenstad nog groener moet maken. De plannen werden steeds concreter en in 2019 werd duidelijk dat er een parkeergarage onder de Markt zal komen, met veel groen langs de zijden en dat het park zich zal uitstrekken over het gehele Dobbe-gebied. Het huidige Dobbe-eiland zal verdwijnen, maar hiervoor in de plaats komen verschillende kleinere eilandjes. Ook het Marseillepad wordt groener.

Informatie Aptroot:

Aptroot-5-jaar-burgemeester-ik-ben-een-mensenmens
Burgemeester-Aptroot-stopt-in-maart-2020
Aptroot-blijft-Zoetermeerder
Zoetermeer-zwaait-burgemeester-Aptroot-uit
Afscheid-is-nu-pijnlijk
Afscheid-van-oud-burgemeester-Aptroot

Informatie Centraal Park/Burgemeester Aptroot Park:

Dobbe-wordt-Centraal-park-Zoetermeer
Parkeergarage-onder-de-Markt

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-