sraatnaam copyU heeft zich vast wel eens afgevraagd waar een straatnaam naar vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek ‘Straat in beeld’, gaan we op zoek naar de betekenis achter de naam. Deze week is aan de beurt de Warande in de wijk Centrum.

De Warande, verbindt het Noordwaarts met Het Rond, is gebouwd in 1999 en is een winkelgalerij en een stadstuin aan de buitenkant van het Stadshart. Een aantal jaren hebben een aantal panden aan de Warande leeggestaan, nu zijn de winkels weer gevuld. Zo heeft de onderwijsinstelling mboRijnland er zijn intrek genomen en gebruikt de panden als leer- en werklocatie. Om studenten Economie praktijkervaring op te laten doen, is er een cadeauwinkel geopend. 

 Warande 1 van 5  Warande 3 van 5

 

De Warande

Het is belangrijk op te merken dat ‘Warande’ en ‘Waranda’ verschillende betekenissen hebben en niet door elkaarwarande moeten worden gebruikt. Een ‘Waranda’ is een aangebouwde overdekte ruimte aan een woning: een veranda. Een ‘Warande’ is de benaming die in Nederland gebruikt werd voor een besloten wandelpark, jachtterrein of lusthof, doorgaans eigendom van een voorname familie. De naam komt al in de middeleeuwen voor, doch ook daarna werden nog vele warandes aangelegd. Veel warandes werden later omgevormd tot stadsparken of stadstuinen.

In de afgeleide betekenis van lusthof wordt Warande ook als naamgeving gebruikt voor uiteenlopende zaken zoals restaurants, cafés, openluchtdomeinen, buitenzwembaden en wijken en buurten, maar ook voor publicaties zoals het fabelboek: ’Vorstelijcke warande der dieren’, van Joost van den Vondel, verschenen in 1617.

De Warande Zoetermeer

plasDe Warande Zoetermeer en dan specifiek de stadstuin heeft in 2018 een metamorfose ondergaan. De plek die als stadstuin was bedoeld, trok nauwelijks bezoekers en er stonden alleen hoge bomen. Dat is nu wel anders. Het parkje heeft een aanzienlijke kwaliteitsverbetering gehad. De Warande is nu een prachtige openbare ruimte (parkje) met een waterpartij met loopvlonders. Het is niet zomaar een parkje, het is een plek geworden waar de gemeenschap kan samenkomen, waar kinderen kunnen spelen, waar geliefden kunnen wandelden en waar ouderen de middag kunnen doorbrengen in de zon. Het is nu bedoeld als een plek van verbinding en een plek waar mensen kunnen genieten van de natuur en rust.

 

Bronnen:

  1. https://neerlandistiek.nl/2019/05/waranda-warande/
  2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Warande

Tekst: Christ van Gestel
Foto's straat: Jeroen Stahlecker

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-