hodenpijlstraatVraagt u zich wel eens af wat een Zoetermeerse straatnaam betekent? Welk verhaal zit er achter dat blauwe straatnaambord? In de straatnaam van de week gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Hodenpijlstraat in Oosterheem.

hodenpijlstraat2 hodenpijlstraat3

Hodenpijl 001 1

Wat is Hodenpijl?


Hodenpijl is een (voormalige) gemeente of buurtschap tussen Schipluiden en Den Hoorn. Hodenpijl was een 13de eeuws kasteel van de familie Hodenpijl. Dit bouwwerk werd echter met de grond gelijk gemaakt tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Dit was een strijd onder adel in 1351 en 1391. Het kasteel is nooit herbouwd.


Op de foto is de Rooms-Katholieke kerk van Hodenpijl te zien. Deze wordt nu gebruikt als cultureel restaurant maar is vroeger naast kerkelijke diensten gebruikt als magazijn voor een groothandel en apotheek. De rooms-katholieke begraafplaats achter de kerk is nog steeds in gebruik.

In 1855 werd de gemeente Hodenpijl toegevoegd aan het Zuid-Hollandse Schipluiden.  

Lees op Wikipedia meer over Hodenpijl.

 Door: Lucia vd Brink

 Alle ‘Straat in Beeld’ rubrieken vindt u hier: www.zoetermeeractief.nl//straat-in-beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-