20141012 29838U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week de Burgemeester  Van Leeuwenpassage in het Stadshart.

burgvleeuwen passage 2 burgvleeuwen passage 1

 

Betekenis van de straatnaam

LLuigiVanLeeeuwenuigi van Leeuwen is burgemeester van Zoetermeer geweest van 1988 tot 2004. In die jaren was hij ook vervangend korpschef van de regionale politie en brandweer. Naast Zoetermeer is hij ook burgervader geweest van Capelle aan den IJssel en Wassenaar. Naast zijn burgemeesterschap heeft hij in tal van besturen gezeten. Vanaf 2012 heeft hij het vice voorzitterschap in de raad van toezicht van het Lange Land ziekenhuis op zich genomen.

  

Achtergrondinformatie

In 1965 studeerde Luigi van Leeuwen af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in de richting Economie. In 1988 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn politieke carrière begon in 1966 in de gemeenteraad van Rotterdam als VVD'er. In 1975 werd hij burgemeester van Capelle aan den IJssel. Vanaf 1988 werd hij burgemeester van Zoetermeer en bleef dat 16 jaar doen, tot aan zijn pensioen in 2004.Burgemeester van Leeuwen werd opgevolgd door burgemeester Jan Waaijer. Van Leeuwen maakte tijdens zijn burgemeesterschap de onstuimige groei van Zoetermeer mee, in aantallen inwoners en bebouwing. Zo werden onder zijn leiding de plannen gemaakt voor de nieuw te bouwen wijk Oosterheem. Het grootste evenement wat in de tijd dat hij burgemeester was werd georganiseerd in Zoetermeer was zonder twijfel de Floriade van 1992. Dit grootste internationale evenement zette Zoetermeer op de kaart, maar zorgde wel voor een grote kostenpost voor de stad.

Burgemeester van Leeuwen stond bekend als een krachtige bestuurder. Sinds 2004 is hij eigenaar van een bedrijf in mediation.

Van Leeuwen is ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij bezit ook de zilveren Gemeentepenning van Zoetermeer.

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld


Door: Mark Neijssel 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-