450px 24th World Scout Jamboree

Zondag 21 juli vertrokken 6 Zoetermeerse scouts, 5 leden van scoutinggroep John McCormick en 1 lid van Pocahontas samen met ruim duizend andere Nederlandse scouts naar Amerika voor de Wereld Jamboree, het grootste internationale Scoutingkamp ter wereld.

De  Wereld Jamboree wordt eens in de vier jaar in een ander land georganiseerd. Er komen ruim 40.000 scouts uit 160 verschillende landen samen. Alle scouts die naar Amerika vertrekken zijn opgedeeld in troepen. In een troep zitten ongeveer 36 jeugddeelnemers en 4 stafleden, met scouts uit heel Nederland. Ze hebben zich goed voorbereid op deze reis met onder andere drie troepweekenden en een contingentskamp.

Het Nederlands contingent bestaat in totaal uit negentien troepen die ondersteund worden door de contingentstaf. Zij zorgen voor de organisatie van onder andere materiaal, programma, gezondheid, transport en communicatie. Daarnaast gaat er nog een grote groep jongvolwassen scouts mee, die zich in Amerika inzetten als lid van het International Service Team (IST) om de Amerikaanse organisatie te ondersteunen.Tijdens de Wereld Jamboree vallen 3 jeugddeelnemers van Scouting JMC (1 gids, 1 verkenner en 1 explorer ) onder Troep Kazen. Elke troep van het Nederlandse contingent heeft namelijk dit keer de naam van een Nederlandse lekkernij gekregen als Stroopwafels, Dropjes, Bitterballen, Tompoezen, Speculazen, Poffertjes, Hagelslag of Worstenbroodje. De overige oudere 3 Zoetermeerse scouts nemen als lid van het International Service Team deel, zij mogen zich onder de naam Taaitaai voegen. Op zondag 21 juli vliegen de Kazen vanuit Amsterdam, via Londen naar Washington. Met de bus worden ze naar het Jamboreeterrein gebracht. Tijdens de Wereld Jamboree kamperen de samen met nog 2000 scouts op een groot opgezet kamp. Op 10 Augustus worden ze met veel ervaringen rijker weer verwacht op Hollandse bodem.

 

Wereld Jamboree

In 1937 en 1995 werd de Wereld Jamboree in Nederland georganiseerd. De laatste Wereld Jamboree werd 4 jaar geleden in Japan gehouden en in 2019 organiseert Amerika van 22 juli t/m 2 augustus de 24steWereld Jamboree met als thema ‘Unlock a New World’ op een terrein van meer dan 14 hectare van The Summit Bechtel Reserve in West-Virginia. Tijdens een Wereld Jamboree kamperen scouts uit de hele wereld op hetzelfde terrein, leren ze elkaar kennen en ervaren ze de cultuurverschillen. Samen met een voor- of nareis door het gastland maakt dit alles het tot een onvergetelijke ervaring voor jeugddeelnemers.

Rory Loïs Jordan en Veerle gaan met Troep Kazen naar de Wereld Jamboree copy

Rory Loïs: “Mijn broer is 4 jaar geleden mee gegaan naar de Jamboree in Japan, dit bracht me op het idee om ook te gaan, nadat ik al die gave verhalen van hem heb gehoord en de avonturen die hij heeft beleefd. Ik heb er echt super veel zin in en kan echt niet wachten tot we gaan.”

 

Scouting Zoetermeer

In Zoetermeer zijn 4 scoutingverenigingen actief. In Rokkeveen aan de Prismalaan staat clubhuis Abusua van Scouting Ashanti. Tegen het Buytenpark aan heeft Scouting Impeesa haar groepshuis op de Achterweg. In het Van Tuyllpark aan de Van der Hagenstraat staat clubhuis De Chute van Scoutinggroep John McCormick en bij de Zoetermeerse plas aan het Lange Land staat de Tipi en een nissenhut voor de boten van Scouting Pocahontas.
WSJ2019 NLcontigent horizontaal logoFC HR

-advertenties-

-goede doel-