Bijzondere ontmoeting met Scouts uit ScrantonScoutinggroep John McCormick heeft op de 24e Wereld Jamboree in Amerika een bijzondere ontmoeting gehad. . Het is ze gelukt om tussen de 45.000 aanwezige deelnemers scouts te vinden uit het stadje Scranton in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Op 2 augustus 1921 werd namelijk John E. McCormick, de naamgever van de Scoutinggroep uit Zoetermeer, in Scranton geboren. Als zijluikschutter was hij één van de negen bemanningsleden die op 22 februari 1945 in Engeland in een B24-bommenwerper stapte voor een geheime missie, het bombarderen van een spoorwegterrein in het Duitse Northeim. Maar het toestel kwam niet ongeschonden uit de strijd. Door beschietingen in Duitsland, verlies van brandstof en het uitvallen van de derde motor moest er een noodlanding gemaakt worden in de Geerpolder nabij Zoeterwoude.


Het negental overleefde de crash en splitste zich op om uit handen van de Duitse bezetters te blijven. McCormick bleef als enige achter en zou het einde van de oorlog niet meemaken. Na diverse onderduikadressen en samenwerking met het Zoetermeerse verzet, werd de 23-jarige McCormick op 29 april 1945 bij het Jachthuis in Zevenhuizen dodelijk getroffen door een kogel. Hij ligt begraven bij de Nederlands hervormde kerk in de Dorpsstraat.
Elk jaar leggen leden van scoutinggroep John McCormick bij de dodenherdenking bloemen bij het graf van de Amerikaan.

 

Ter voorbereiding op de herdenkingen voor 75 jaar bevrijding van Nederland in 2020 heeft de Amerikaanse ambassade een filmpje gemaakt over John McCormick - de Amerikaanse held van Zoetermeer. De Amerikaanse ambassade maakt een aantal korte video’s over onder andere oorlogsmonumenten in Nederland die iets met de Verenigde Staten te maken hebben. In hun zoektocht kwamen ze uit bij het indrukwekkende verhaal van John McCormick.
Bekijk het filmpje op https://youtu.be/Z8uR67IZcxg

-advertenties-

-goede doel-