DSC00859a wDe eerste lentemaand van dit jaar was per saldo erg mild, wat vooral veroorzaakt werd door veel ‘warme’ nachten. Doordat ook februari (record)warm was ontlook de natuur extreem vroeg met zelfs al volop bloeiende tulpen.

De eerste twee weken werd het weer van maart gekenmerkt door een afwisseling van zon, wolken en regen bij maximumtemperaturen van meest rond de 10 graden. Op de 3e werd het al een keer 14 graden, maar in de derde week schakelde het kwik een standje bij. Op de 20e werd het zodoende 17,5 graden; die laatste dag was de warmste van de gehele maand. In de laatste 10 dagen werd het weer wat koeler en na een koud weekend rond de 23e (overdag nauwelijks 6 graden met een erg kille wind) werd het overdag rond de 12 graden. Op de 24e viel de meeste regen van de maand in Zoetermeer met een bescheiden 8 mm.

 

Maart was was behalve erg zacht ook vrij droog

DSC00871a wDe voorbije lentemaand was bijna record-warm wat des te opmerkelijker is, omdat de afgelopen februarimaand wél recordwarm was. Toch zullen velen maart niet als een maand met veel mooi weer hebben ervaren. Dat komt enerzijds omdat vooral de nachten bijdroegen aan de hoge gemiddelde temperatuur van maart: het kwik kwam nauwelijks onder de 5 graden en bleef ‘s nachts zelf meermalen boven de 10 graden steken.

Het kan anderzijds ook te maken hebben met het feit dat het maart ontbrak aan een langere periode van pakweg een week(je) of meer met mooi zonnig en rustig weer. Vriezen deed het dus helemaal niet en verder was maart aan de droge kant. Dat laatste was wel prettig gezien de extreme regenval die vanaf medio oktober maand in maand uit over ons land werd uitgespoeld. En tot slot: de zon scheen bijna het normaal aantal uren voor maart.

 DSC00872a w  DSC00876a w  DSC00881a w

DSC00885a wApril start met onbestendig weer

Het echte lentegevoel zal nog wel even uitblijven want in de eerste fase van april worden we lastig gevallen door fronten afkomstig van Atlantische depressies. Dat levert een weerbeeld op met een mix aan buien/regen en zon bij temperaturen van een graad of 14; later in de week kan het nog wat warmer worden. Het zou wel fijn zijn als we weer eens een langere periode van rustig en zonnig weer krijgen: zo’n weerbeeld hebben we al ruim een half jaar niet meegemaakt. Wie weet heeft april dat later nog in petto?

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-