DienstpetTijdens een waarderingssessie op woensdag 1 mei wordt de waarde bepaald van de dienstpet van de gebroeders Van der Spek voor Zoetermeer. Samen bepalen alle deelnemers de waarde van objecten uit museum De Voorde voor de stad.


De waarderingssessies maken deel uit van de Ontzameling, waarbij de collectie van museum De Voorde wordt gewaardeerd en een nieuwe bestemming krijgt.

Gebroeders Van der Spek

Arie en Leendert Van der Spek waren fabrikanten zonder fabriek. Hun margarine werd ergens anders gemaakt, namelijk in de fabrieken van Nederveen uit Den Bosch onder de merken Smilde en Remia. De Gebroeders Van der Spek, opgericht in 1893, staan bekend om hun producten: Zoetermeers Roem en Zoetermeers Glorie. Dit was margarine.
Het bedrijf van de Gebroeders Van der Spek bestond uit twee families, de kant van Arie en Leendert Van der Spek waren de groenen, de blauwen waren vader Arie en zoon Cor Van der Spek. Ze waren herkenbaar aan de groene of blauwe kleur van hun petten en busjes.
De petten werden waarschijnlijk gedragen tussen 1893 en 1972. Vanaf 1 januari 1972 gingen beide kanten van de familie, groen en blauw, samenwerken. NV Gebroeders van der Spek & Fa. A. v.d. Spek & Zn werd Van der Spek. Ze verhuisden van de Dorpsstraat naar de Stationsstraat. Op de eieren na verhuisden alle afdelingen mee. Sinds 1989 werd Van der Spek onderdeel van werkmaatschappij van Campina Werkunie. Campina verkocht Van der Spek aan Ahold, wat toen de naam kreeg van Deli XL. In 2002 haalde Ahold alles uit Zoetermeer weg wat er nog van Van der Spek over was.


De pet zal op woensdag 1 mei rond 14.00 uur worden besproken en gezamenlijk gewaardeerd worden tijdens de waarderingssessie. Ook een keulse boterpot wordt in deze sessie gewaardeerd.
De Ontzameling is gratis toegankelijk op Stadhuisplein 21 in Zoetermeer, in het Kijk depot de Ontzameling.

Openingstijden:
1 maart t/m 10 mei (waarderen van objecten) op woensdagen, vrijdagen en zaterdagen van 12.00 tot 17.00 uur
15 mei t/m 29 juni (gunnen van objecten) op woensdagen, vrijdagen en zaterdagen van 12.00 tot 17.00 uur
Opgave voor deelname aan werkgroep sessies en andere activiteiten kan vanaf 23 februari via de website van Museum De Voorde. Kijk voor meer informatie op de website van Museum De Voorde: www.museumdevoorde.nl 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-