scanauto gem ZoetermeerZoetermeer maakt sinds begin 2024 voor de handhaving van het parkeerbeleid gebruik van een scanauto. Na een testfase is de scanauto nu volledig operationeel en wordt ingezet om betaald parkeren en parkeren in blauwe zones te handhaven.


Tijdens de testfase is proefgereden met de scanauto. In deze periode is de scanauto volledig getest en is ervaring opgedaan met de werking van de scanauto. Er is bekeken of de koppeling met de handhavingssoftware goed werkt. In de testfase is vastgesteld dat alles goed functioneert.

Hoe werkt de scanauto?

De scanauto maakt foto’s van kentekens en de directe omgeving van geparkeerde voertuigen. In Nationaal Parkeer Register (NPR) wordt direct nagekeken of de gescande kentekens een ontheffing hebben of dat er is betaald voor het parkeren. Als hieruit blijkt dat er geen geldig parkeerrecht is, wordt het kenteken doorgestuurd naar de opvolgapp van de parkeercontroleur. Deze parkeercontroleur controleert het voertuig dan handmatig en kan ter plekke een bon uitschrijven indien nodig.

Kentekens zijn geregistreerd als via een parkeerautomaat of een parkeerapp is betaald voor het parkeren. In geval van overtreding wordt per post een boete gestuurd naar de kentekenhouder. Er wordt geen boete meer onder de ruitenwisser geplaatst.
Bij de blauwe zone wordt gekeken of het voertuig na de bepaalde tijd verplaatst is, zo niet dan kan dit leiden tot een boete.

Vergunninghouders en gehandicaptenparkeerkaart

De komst van de scanauto betekent een verandering voor vergunninghouders. Parkeervergunningen zichtbaar achter de voorruit zijn niet meer nodig. De kentekens van vergunningshouders moeten online geregistreerd zijn. De scanauto weet dan dat het kenteken bij een vergunninghouder hoort. Vergunninghouders zijn hier eind vorig jaar met een brief over geïnformeerd.
Voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart , GPK, verandert niets. Zij kunnen blijven parkeren met een zichtbare GPK achter de voorruit, zoals zij gewend zijn. Zij mogen hun kenteken wel registeren, zodat het voor de scanauto eenvoudig te controleren is, maar dit is (nog) niet verplicht.

Foto: scanauto, gemeente Zoetermeer

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-