markt 10 ligging mei24De gemeente heeft nieuwe plannen voor de locatie Markt 10, waar het vroegere Stadhuis stond. Het gebouw aan de Markt wordt maximaal 70 meter hoog, wat eerst 90 meter was. Er komt geen grote parkeergarage onder de Markt, maar een ondergrondse parkeergarage onder het gebouw staat wel in de plannen.

Al in 2015 zijn de eerste plannen gemaakt voor een ontwikkeling van Markt 10, midden in het centrum van Zoetermeer. De locatie moest ruimte gaan bieden voor woningen, voorzieningen en een mooie buitenruimte. Ook waren er plannen voor een groot ondergrondse parkeerterrein tot aan de Dobbe.

Eind 2021 moest de aanbestedingsprocedure voor dit project stilgelegd worden, omdat er geen aanbieders waren die het voor die prijs wilden bouwen. Vooral de parkeergarage bleek een probleem. Bij een ondergrondse parkeergarage onder het gehele marktterrein moet rekening worden gehouden met de Dobbe, en zijn damwanden nodig om het water te keren. Een parkeergarage onder het gebouw is makkelijker te realiseren. De Markt wordt ingericht als verblijfsgebied waardoor het huidige straatparkeren komt
te vervallen, maar volgens de plannen is er in de buurt genoeg parkeerruimte. In de plannen wordt ook een openbare fietsenstalling en een nieuwe fietsenstalling voor gemeentepersoneel gerealiseerd.

Aan de Frankrijklaan wordt de hoogte van de woontoren ook verlaagd, van 70 naar 55 meter. Om de verlaging van de woontorens te compenseren, worden deze breder. De stedelijke plint, de begane grond van het gebouw, moet ruimte bieden voor voorzieningen en de levendigheid in het gebied stimuleren.

 markt 10 bouwhhoogtes mei24  markt 10 schetsontwerp mei24

 

Groen

20230708 40027Het tijdelijke parkje 'Gat in de Markt', waar op dit moment gespeeld wordt door kinderen en groen te vinden is, zal verdwijnen door de nieuwbouw. Maar er komt wel meer groen voor terug. Langs de bestaande gebouwen aan de Markt komt een groenzone en het terrein tussen de Markt en de Franse buurt wordt ingericht als een mini-bos. Hier kunnen kinderen spelen, maar het mini-bos fungeert ook als een buffer tussen het Stadshart en het woonmilieu van de Franse buurt.

De evenementenzone komt in het middenvlak van de Markt.

Woningen

De woningen richten zich op de doelgroep van 1- of 2 persoonshuishoudens met een stedelijke
leefstijl. Hieronder valt ook de doelgroep empty-nesters. Op locatie Markt 10 komt een luxe woongebouw
met drie- en vierkamerwoningen in het midden en vooral het hogere koopsegment. Tenminste 70% van de koopwoningen heeft een koopprijs boven de €395.00 (prijspeil 2024). Voor de locatie Frankrijklaan is een woongebouw voorzien met 75% middeldure koopwoningen (tot €395.000, prijspeil 2024) en 25% dure koopwoningen (> €395.00, prijspeil 2024). In dit gebouw mag koop ook vervangen worden door huur.

Foto's: schetsen Markt 10 uit raadsvoorstel Markt 10, planuitwerkingskader 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-