vredeOnder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Verbinden. Wat is het eerste waar je aan denkt als het over verbinding gaat? Waar voel je je mee verbonden?

Men zegt dat zonder verbinding met anderen je als mens niet kan bestaan. Eerlijk gezegd voel ik dat niet altijd zo. Het is soms fijn om ‘lekker op je zelf te zijn’. Een gevoel van eigenheid. Soms, leve de individualiteit! OK, maar in hoeverre ben je écht op je eentje als je je zo voelt? Als ik hierover verder nadenk en mijn gevoel probeer te volgen, besef ik dat ik mijn ‘heerlijke’ gevoel van alleen-zijn ingebed is in een veilige bubbel. De veiligheid van de aanwezigheid van mijn partner en andere dierbaren.

En er is ook een onzichtbare aanwezigheid. Neem de laptop die ik gebruik. Die is een product van mensen, van járenlange ontwikkeling door mensen. De muziek die ik beluister is gemaakt door mensen, evenals de apparatuur. De kamer, het huis waar ik in ben: gebouwd door mensen. Mijn ontstaan als levend wezen - dat kon niet zonder een moeder en een vader. Zo kan ik doorgaan. Een overvloed aan mensen, waarvan ik afhankelijk ben of ben geweest. Waar ik zelf ook een onderdeel, een radertje van ben. Mijn alleen-zijn is dus grotendeels schijn, het spreekwoordelijk topje van de ijsberg. Een klein topje van een hele grote ijsberg. Mocht ik me in mijn alleen-zijn toch – of juist - eenzaam voelen, dan kan ik me troosten. Namelijk met de gedachte dat ik omringd ben door een overvloed van overwegend onzichtbare, maar wel aanwezige – of ooit levende – mensen. Omringd zijn, ingebed zijn – is dat ook niet verbonden?  

Daarom ook is het verbreken van verbinding tussen mensen door geweld zo verschrikkelijk. Om daarbij stil te staan is er jaarlijks de Vredesweek, ook in Zoetermeer. Dit jaar van zaterdag 14 tot en met zondag 22 september. Gelukkig zijn er heel veel mensen die verlangen naar vrede en verbinding en zich daar dagelijks voor inzetten. Ondanks alle berichten over oorlogen, vluchtelingen en polarisatie. Bovendien is er elke vrijdagavond bij de Vredespaal en Vredesboom een eenvoudige bijeenkomst voor vrede in onze wereld. In het hart van het Dobbepark, nabij Markt 1 in Zoetermeer.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: https://www.zoetermeeractief.nl/z-meerders/columns/column-zin-in-t-alledaagse

-advertenties-

-goede doel-