Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Zwervend bestaansrecht?

Afvalbak overvolWe hebben er nieuwe diersoorten bij in Zoetermeer. Zeg dus niet dat de biodiversiteit achteruit holt.
Nog maar recent gespot, de zakscheurmeeuw. Een vaalwit gekleurde vogel met flipperpoten en een scherpe lang gele snavel die iedere vuilniszak aan gort kan scheuren. Deze vogel geniet van de schaapresten uit zijn geschapen gaten. Als er genoeg scheuren zijn, komt daar de dakschijtsmeermeeuw. Deze pikt in de gevormde gaten aan het dode varken in de vorm van babi pangang om daarna met veel gespetter deze vorm van voedselvergiftiging te lozen op het dak van de zorgvuldig geboenwaste AvdB (Auto van de Bank). Als de schreeuw van de meeuw opschijt…euh, opstijgt, is daar nog een diersoort, maar nu nog ongevleugeld. Met zijn snorharen overeind is daar de restjesnetjesfoetsierat. Zoals alle ratten is ook deze rat niet voorzien van een blaas en leidt zijn zeiklucht duidelijk naar zijn ontbijt, lunch en dinertafel waar alle meeuwenrestjes uitgestald op het verorberen liggen te wachten. Deze rat heeft door zijn liefde voor alles wat stinkt, schimmelt en leegloopt een mechanisme ontwikkeld dat strontvliegen accepteert. In de punt van de zak leggen deze vliegen dan hun eieren waarna de zon deze omzet tot maden. Vrolijk krioelend worden zij op hun beurt weer afgeslacht door de kraai, raaf of kauw waarop de vele overlevenden zich snel omzetten tot weer strontvliegen wat het zwerfafval naast de container zo karakteriseert. Bewoners kiezen blijkbaar bewust voor deze biodiversiteit. Maar ik kan hier behoorlijk ziek van worden.

Adri Smits

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-