Winkelcentrum Oosterheem 6 juli 2015 Jan BarteldsZoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat ArchitectuurPunt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand: Winkelcentrum Oosterheem.


Oosterheemplein 4Het winkelcentrum is gebouwd naar ontwerp van Soeters Van Eldonk en bestaat uit een woon-zorgcomplex, 392 appartementen, 31 eengezinswoningen, winkels, commerciële ruimten en een ondergrondse parkeergarage voor 625 plaatsen. Het centrum is zo’n tien jaar geleden opgeleverd.

Het oorspronkelijke stedenbouwkundig plan bestond uit een hoge woontoren met lage rechthoekige bouwblokken. Om meer sfeer en intimiteit te geven aan het plan hebben de architecten het stedenbouwkundig plan aangepast. De woningen werden niet alleen in de hoogbouw gesitueerd, maar ook boven de winkels. Op het winkeldek werd tevens een tuingebied ingericht, zodat de bewoners aan het groen boven de winkels konden wonen. De intimiteit, die de architecten voor ogen hadden, is niet alleen verkregen door de verkaveling van het plan maar ook door de architectonische vormgeving. De situering is buitengewoon fraai; aan de oevers van het water van het langgerekte, open Heempark.

 Centrale parkstrook 1 Oosterheemplein 2

 

Torens met karakter

Het merendeel van de woningen zijn in de drie woontorens gerealiseerd. Deze drie torens zijn verschillend vormgegeven en bestaan ieder als het ware uit vijf of zes slanke ‘huizen’ die ook weer een eigen karakter en kleur hebben. Ook de woningen boven de winkels zijn als aparte panden ontworpen. De diverse hoogten van de ‘huizen’, kleur en dakvormen geven aan het centrum schaal en maat, waar iedere bewoner zijn huis kan aanwijzen en die het woon/winkelcomplex een eigen identiteit geven. Door de bijzondere contouren van de hoogbouw verleent dit plan aan het centrum, maar ook aan de wijk Oosterheem een karakter waarmee de bewoners zich kunnen identificeren.

Gezien de verdichtingsopgave door middel van hoogbouw die de gemeente Zoetermeer in de toekomst te wachten staat is dit plan een interessant voorbeeld van de wijze waarop men hoogbouw vorm kan geven.

Tekst: Gerrit van Es

Fotobijschriften:
Winkelcentrum Oosterheem. Foto: Dick Valentijn
Aan het eind van het Heempark doemen de torens van het winkelcentrum op. Foto: Dick Valentijn
Het winkelcentrum in avondschemer. Foto: Jan Bartelds, Beeldbank Zoetermeer, 2015
Eén van de drie torens. Foto: Dick Valentijn

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook.

 

-advertenties-

-goede doel-