Wethouder Ingeborg ter Laak portret lachendHet college wil een nieuwe start maken met vrijwilligersondersteuning. Wethouder Ingeborg ter Laak: "Onze vrijwilligers zijn heel erg belangrijk, zonder vrijwilligers valt de hele stad stil! Daarom moeten we goed voor hen blijven zorgen".

Vanaf 2020 wil de gemeente de vrijwilligersondersteuning zelf gaan coördineren. Nu ligt deze coördinatie nog bij ZoSamen, maar verenigingen en organisatie moeten zelf de middelen krijgen om hun vrijwilligers te ondersteunen. Ter Laak: "De vrijwilligersorganisaties weten zelf het beste wat zij nodig hebben en uit samenspraaktrajecten bleek dat zij dat het liefst zelf regelen. In de toekomst kunnen organisaties zelf geld aanvragen bij de vrijwilligerscoördinator van de gemeente". 

De gemeente heeft met deze werkwijze al ervaring opgedaan met sportverenigingen en wil dit nu uitbreiden naar andere organisaties in de stad, bijvoorbeeld buurtverenigingen en andere vrijwilligersorganisaties. Het totale budget dat beschikbaar wordt gesteld blijft €500.000, zoals het al was.

 

Doelstellingen

Voor de ondersteuning van vrijwilligers komen er nieuwe verenigingsondersteuners, die het eerste aanspreekpunt vormen voor stichtingen en verenigingen. Er zal een digitaal platform komen waar verenigingen vrijwilligers kunnen werven. Vrijwilligersorganisaties kunnen een beroep doen op een nieuw te vormen gemeentelijk verenigingenfonds voor financiering van opleidingen of het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag. Het voorstel van het college gaat in februari naar de raad.

Foto: Wethouder Ter Laak

-advertenties-

-goede doel-