20180619 130386Er is blauwalg aangetroffen in het water van de Speelvijver van het Noord-Aa. Het Noord-Aa strand is ook gecontroleerd, maar hier zijn nog geen waarschuwingen van kracht. De waarschuwing betreft het kinderstrand, de Speelvijver, die gedeeltelijk wordt afgeschermd door een eilandje.

De blauwalg steekt ieder jaar de kop weer op in het Zoetermeerse Noord-Aa. Boosdoener is de aanvoer van nitraatrijk water uit de omliggende polders naar het Noord-Aa, waardoor de algen rijkelijk kunnen groeien. Bestrijding is lastig, zolang de aanvoer hetzelfde blijft. De gemeente Zoetermeer is hierover in gesprek met de waterschappen.

Zwemmen in water met blauwalg kan gezondheidsproblemen opleveren voor de zwemmers. Zwemmers kunnen last krijgen van huidklachten of maag-/darmklachten.

Bestrijding met waterstofperoxide

Wethouder Jakobien Groeneveld wil de blauwalg ook dit jaar weer bestrijden met waterstofperoxide. "Vorig jaar is de Speelvijver afgesloten met schermen en hebben we het water, indien nodig, behandeld met waterstofperoxide om de alg weg te krijgen. Dit werkte prima en willen we ook dit jaar weer inzetten". Ook is het mogelijk om het water door te spoelen, om zo de blauwalg weg te krijgen.

Het zwemwater wordt door de gemeente nauwlettend in de gaten gehouden.

Het is nog niet bekend wanneer de schermen weer geplaatst kunnen worden en de gemeente kan beginnen met de behandeling van het water.

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-