Logo Groen gedachtVanuit een zonovergoten dorpje even ten zuiden van Wenen deze keer een blog over wijn. Vanaf het terras in de achtertuin van dierbare vrienden heb ik een prachtig uitzicht over een wijngaard. Prille trossen wachten geduldig in de zon en wind op het moment van oogsten ergens in oktober. 

Dicht bij huis 

Maar het is niet deze wijngaard waarover ik het wil hebben. In ons eigen Zoetermeer ligt, tussen rijen perenbomen van de Hof van Seghwaert een wijngaard met zo’n 80 stokken. Hier zorgt een groep enthousiaste en werklustige vrijwilligers bijna het hele jaar door voor 5 verschillende druivensoorten. Zij worden hierbij geadviseerd door Jan Kling uit Noordwijk. Per seizoen klinken termen als krenten, vergisten en bottelen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Hoe vaak trek je niet een fles wijn open zonder even stil te staan bij het proces en de passie die nodig is om deze kostbare vloeistof uiteindelijk in de fles te krijgen. En eigenlijk is dat ook heel normaal. Je moet er gewoon van genieten, maar toch. Wijn maken, wat geweldig is het om dat van zo dichtbij mee te maken, stap voor stap. 

Donateurs 

Om dat bijna mystieke proces van druif tot wijn mee te maken, kunnen belangstellenden voor 25 euro bij de Hof van Seghwaert donateur worden van een wijnstok. Daarvoor krijgen zij excursies, helpen daadwerkelijk mee bij het verzorgen van de wijngaard en bij het plukken en persen van de druiven. Zij leren alles over het onderhouden van de wijnstokken en het maken van wijn. Tijdens een feestelijke wijnproeverij proeven we uiteindelijk het resultaat van de inspanningen. In oktober zitten de donateurs aan een wijngaardeniersdiner, waar uiteraard bijpassende wijnen niet ontbreken. 

De oogst van 2018 

Na de oogst van september en oktober 2018 hebben we zelf de druiven gekneusd en geperst. Tijdens het kneuzen worden de steeltjes verwijderd en wordt van de druiven een soort pap gemaakt. Het persen vond deels in de Hof van Seghwaert plaats en deels in Noordwijk. 

Begin juli van dit jaar hebben we met een aantal donateurs in Noordwijk de wijnen van 2018 gebotteld in flesjes van 40 centiliter. Ook dat is iets dat je niet alle dagen meemaakt. De flesjes werden gevuld en met een kurk afgesloten. Dat is een handigheid die je even door moet hebben. Het is tenslotte de bedoeling dat de kurk er tot het moment van openen goed in blijft. Natuurlijk hebben we de wijnen met de aanwezige donateurs al een beetje geproefd. Het oordeel was unaniem; 2018 was een heel redelijk wijnjaar voor de Hof van Seghwaert. Op de tafel stond een hoeveelheid flesjes waar we echt trots op zijn. 

 Wijn 2018 Hof van Seghwaert

foto: Inge van den Dobbelsteen

 wijn Hof van Seghwaert 2018

Voor het ontwerpen van de etiketten is in mei een wedstrijd uitgeschreven. In het winnende ontwerp is op creatieve wijze het wapen van Seghwaert verwerkt. Eind augustus wordt de eerste fles van 2018 uitgereikt aan de burgemeester van Zoetermeer. 

Uniek in Zoetermeer 

In de Hof van Seghwaert gebeuren zoveel mooie dingen, waaraan veel vrijwilligers en buurtbewoners een bijdrage leveren. Toch kennen veel inwoners van de stad deze heerlijke plek, verscholen in een woonwijk, nog niet. Om nog maar te zwijgen van een heuse wijngaard. Dat verwacht je gewoon niet. 

 

'Groen gedacht' wordt afwisselend geschreven door meerdere mensen met liefde voor de groene stad, deze week door Inge van den Dobbelsteen   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

U vindt alle columns hier: Groen gedacht

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-