20180424 125753Met de opening van het nieuwe Stadhuis-Forum hebben ook vele partners van het forum een vaste plek gekregen. Voor veel bezoekers is het echter nog niet helemaal duidelijk, zij zijn nog op zoek naar het VIP (Vrijwilligers Informatie Punt) en worden verwezen naar ZoSamen. Hoe zit dit nu precies?

"Eigenlijk werken we al jaren samen onder de naam ZoSamen, maar pas sinds de verhuizing naar het Stadhuis-Forum is dit ook duidelijk zichtbaar geworden voor het publiek", legt Annemieke Evenblij, consulente Vrijwilliger Thuis uit. ZoSamen is een samenwerkingsverband tussen Mooi Welzijn, Stichting Mee Zuidholland Noord en Palet Welzijn. Hier valt onder andere mantelzorg onder, het bemiddelen van vrijwilligers en cliëntondersteuning.

 

VIP verdwenen?

Het VIP is eigenlijk niet verdwenen, maar wordt voortgezet in ZoSamen. De VIP consulenten die voorheen op de locatie naast de Bibliotheek aan het Zuidwaarts te vinden zijn, doen hun werk nu vanuit de ZoSamen balie van het Stadhuis-Forum. Wendy Schaafsma is consulente Vrijwilligersondersteuning, zij is betrokken bij al het vrijwilligerswerk in Zoetermeer. "De naam VIP was erg bekend in Zoetermeer, ook omdat we op het Zuidwaarts zo'n mooie zichtlocatie hadden! Veel mensen liepen toevallig langs en zagen dan de oproepjes voor vrijwilligers op het raam. De naam is nu anders, maar de dienstverlening is precies hetzelfde!".

ZoSamen bemiddelt nu de vrijwilligers in Zoetermeer, op het gebied van sport, kerk, allerlei maatschappelijke organisaties en zorg. Wendy: "De naam ZoSamen geeft mensen vaak de indruk dat het alleen om zorg gaat, maar wij bemiddelen álle vrijwilligers! Ook een penningmeester voor een sportclub of iemand dit graag tuiniert voor een organisatie met een grote tuin". De bemiddelingsconsulenten, op dit moment heeft ZoSamen 13 consulenten, zijn zelf óók vrijwilliger, ondersteund door vaste krachten. "De consulenten zijn zelf ook vrijwilliger en kunnen daardoor goed aanvoelen wat bij een vrijwilliger past. Tegelijk breiden zij hun netwerk uit en leren heel veel mensen kennen".

 

Veel samenwerken

Een groot voordeel van het samenwerken in het Forum vinden Annemieke en Wendy de korte lijntjes. Annemieke: "Veel belangrijke organisaties in Zoetermeer zijn in het Forum te vinden. Vroeger kon je elkaar natuurlijk ook wel bereiken, maar hier kom je elkaar gewoon dagelijks tegen en is overleggen heel vanzelfsprekend." Op het plein Mens & Maatschappij waar ZoSamen de balie heeft, op de benedenverdieping van het Forum, vind je alle partijen die werken met vrijwilligers, Wmo, Meerpunt en jongeren.

"ZoSamen is voor iedereen die hulp vraagt, geeft en aanbiedt", zo sluit Wendy af.

 

Foto: Wendy Schaafsma (links) en Annemieke Evenblij

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-