IMG 2964 copyOp de KNVB Campus in Zeist speelde FC Zoetermeer 1 tegen vv Wieldrecht in een wedstrijd die deel uitmaakte van een onderzoek door Amsterdam UMC en KNVB naar de gevolgen van koppen op de hersenen. Dit unieke evenement bood een bijzondere ervaring voor alle betrokkenen.

Op een iconische locatie waar eerder op de dag het Nederlands elftal en jong Oranje nog liepen, was het dinsdagavond FC Zoetermeer 1 die het op de KNVB Campus in Zeist op mocht nemen tegen het uit Dordrecht afkomstige vv Wieldrecht, ook uitkomend in de 3e klasse.

Deze wedstrijd stond in het teken van onderzoek dat door het Amsterdam UMC in samenwerking met de KNVB wordt uitgevoerd over de gevolgen van koppen op de hersenen tijdens het voetbal. “Gedurende deze ‘Headline studie’ onderzoeken we bepaalde stoffen in het bloed die iets kunnen vertellen over microscopische schade aan de hersenen. Ook onderzoeken we of het vrijkomen van deze of andere stoffen in het bloed samenhangt met koppen tijdens een wedstrijd,” aldus projectcoördinator-onderzoeker Marloes Hoppen (Amsterdam UMC).

Rond 18.15 uur verzamelde de selectie van FC Zoetermeer bij het Voetbal Medisch Centrum op de Campus en na het formele papierwerk werd er bij de spelers stuk voor stuk bloed afgenomen voor het onderzoek. Na een lichte maaltijd kreeg FC Zoetermeer het tenue van Oranje uitgereikt en mocht zich opmaken voor een wedstrijd voor een goed doel in een unieke setting. vv Wieldrecht speelde in het uittenue van Oranje. Alle spelers werden voorzien van hartslagmeters en GPS-trackers. De prestaties van deze wedstrijd worden door de KNVB gedeeld met de spelers evenals de gemaakte beeldopnames voor de technische staf.

In de eerste 25 minuten had FC Zoetermeer het lastig door een goed gepositioneerd vv Wieldrecht. Toch was het aanvoerder Brandon Zigo Tichem die na 30 minuten vanaf de rand van het strafschopgebied de bal buiten het bereik van de doelman in de hoek krulde. Na de thee wisselde trainer Martijn de Zoete van systeem. “Ik vind dat we meerdere systemen moeten beheersen en goed kunnen uitvoeren en daar zijn dit soort wedstrijden tegen goede tegenstanders een mooie gelegenheid voor,” aldus de succesvolle trainer van FC Zoetermeer.

De ploeg wist de wijzigingen goed te benutten en Wieldrecht kon in de 2e helft geen grip meer krijgen op de Zoetermeerders. De 2-0 bleef ook niet lang uit, door een harde scherpe voorzet van Djamil El Messaoudi was het de centrale verdediger van vv Wieldrecht die hem fraai achter zijn eigen doelman binnenschoot.

Na de wedstrijd moesten de spelers wederom langs het Voetbal Medisch Centrum om opnieuw bloed af te staan. In Amsterdam zullen ze verder onderzoek gaan doen en de resultaten van deze en een aantal andere wedstrijden zullen in de toekomst meer duidelijkheid geven.

“Een mooie ervaring voor ons als groep om hier gespeeld te hebben in deze omgeving,” sloot Martijn de Zoete de bijzondere avond af.

Vlnr, boven: Hylke vd Burg, Tim Ceder, Florian Bus, Jay Koegler, Jonas vd Hemel, Joris Bakker, Nordin Ypeij, Brandon Zigo Tichem.

Onder:Daan v Wageningen, Dylan Versluis, Bjorn v Heijst, Djamil el Messaoudi, Ted Lieffering, Emir el Messaoudi, Emre Terlemis.

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-