dames team curling 2014

Het damesteam Curling bij het C Kampioenschap in het Silverdome

Het Europees kampioenschap curling vindt van 22 tot en met 29 november plaats in het Zwitserse Champéry. Nederland komt zowel bij de heren als dames in actie in de B-poule. Na een derde en vierde plaats tijdens de vorige twee edities, mikt het herenteam nu op de eerste plaats en promotie naar de A-poule. De dames plaatsten zich via winst van de C-poule in Zoetermeer voor het hoofdtoernooi en hopen daar hun succesreeks door te trekken.

De herenselectie voor het EK bestaat uit Jaap van Dorp, Wouter Gösgens, Carlo Glasbergen, Joey Bruinsma en Laurens Hoekman, zij spelen allen bij Curling Club Prins Willem Alexander en trainen in het Silverdome. Met een gemiddelde leeftijd van 20 jaar brengt Nederland een van de jongste selecties op het ijs tijdens het EK. De ervaren bondscoach Shari Leibbrandt heeft de spelers al jaren onder haar hoede en samen werken ze toe naar deelname aan de Olympische Winterspelen in 2018. Winst in de B-poule geeft recht op promotie naar de A-poule en biedt ook nog kans om via een challenge tegen de nummer 8 in de eindklassering bij de A-landen een plek te bemachtigen op het WK dat in maart/april 2014 in Halifax, Canada plaatsvindt.

Goede generale

In de aanloop naar het EK heeft het herenteam aan diverse internationale toernooien deelgenomen, waaronder de Curling Champions Tour. Tijdens het laatste toernooi voor het EK, in Edinburgh, reikte het Nederlands team tot de halve finale en won het onder meer van Team Edwards dat Schotland vertegenwoordigt in de A-poule. In de B-poule van het EK moet Nederland het in de groepsfase opnemen tegen Estland, Israel, Frankrijk, Turkije, Kroatië, Litouwen en Engeland.

Europees kampioen

Het damesteam bestaat uit Marianne Neeleman, Kimberly Honders, Shirley Miog, Bonnie Nilhamn en Pamela Broks. Ook hier komt een groot deel van de deelneemsters uit Zoetermeer: Marianne, Kimberley en Shirley trainen wekelijks vele uren in het thuishonk bij Silverdome. Zij worden bijgestaan door de Canadese coach Kay Montgomery. In oktober veroverde Nederland een startbewijs voor de B-poule met winst in de C-poule van het Europees kampioenschap op de thuisbaan Curlingbaan Zoetermeer. In Zwitserland treft het damesteam Slowakije – dat als nummer twee van de C-poule eveneens promoveerde – Italië, Engeland, Oostenrijk, Turkije, Hongarije, Noorwegen, Wit-Rusland en Polen.

Het volledige speelschema staat op www.curling.nl en daar zijn ook uitslagen en verslagen te vinden. De wedstrijden van Nederland worden niet uitgezonden. Eurosport besteedt wel aandacht aan het EK dat van 22 tot en met 29 november 2014 plaatsvindt in Champéry, maar zendt alleen wedstrijden uit van de A-landen. Op http://ecc2014.curlingevents.com/ zijn de scores live te volgen.

-advertenties-

-goede doel-