Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Lucas van Foreest schaakkampioen 2019.

Lucas van Foreest won de 75e editie van het algemene kampioenschap van Het Deloitte NK Schaken 2019 na een barrage tegen zijn broer Jorden. In het vrouwenkampioenschap ging de titel naar Jozefina Paulet. Niet eerder speelden er drie personen uit één gezin mee aan de Nederlandse Kampioenschappen schaken. De broers Jorden (20) en Lucas (18) van Foreest, de twee jongste deelnemers van het veld, domineerden de titelstrijd. In de laatste ronde stond Jorden nog een halfje voor op zijn jongere broer. Maar na een remise van Jorden ging Lucas in de aanval tegen Erik van den Doel, waarin  de zware stukken van Lucas uiteindelijk de partij beslisten (zie flits 1). Beide broers eindigden toen met 5 punten uit 7 partijen op de eerste plaats. De tie-break met verkort speeltempo werd na een remise gewonnen door Lucas die aldus een fantastisch debuut maakte. Ook zijn zusje Machteld van Foreest (11) behaalde bij de vrouwen een mooi succes door als derde te eindigen, met een fraaie winst (zie flits 2) in de laatste ronde tegen Rosa Ratsma die toen nog kanshebster op de eerste plaats was en daardoor te lang op winst doorspeelde.                                         

                                   Na … Df3                                       Na … Pg5
Lucas NK alg machteld NK

Lucas van Foreest – Erik van den Doel 1-0. NK 2019. Wit is al bezig met een prachtige slotcombinatie: T6g5 Td7; Th5 Tf8; Th8+ Kf7; Txg7+ Ke8; Txf8+ Kxf8; Dh8#  

Rosa Ratsma – Machteld van Foreest 0-1. NKV 2019. In deze remise-stelling speelde Ratsma Pe1 Kxe1 en g7? En zag daarbij kennelijk de volgende actie van het zwarte paard over het hoofd: Pe4+!; Kd4 Pf6; Ke5 Pg8 en de witte pion zal niet meer promoveren in tegenstelling tot de zwarte pion die als dame zwart een doorslaggevend voordeel bezorgt en even later 0-1.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-