Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Open Nederlands kampioenschap (deel 1)

Er kwamen maar liefst 466 schakers af op het ONK in Dieren, waarvan 69 meededen aan het hoofdtoernooi en de overigen deden mee aan de verschillende subtoernooien. Perschef Peter Boel gaf in zijn dagelijkse liveblog vooraf nog aan wie er allemaal favoriet waren: dat waren uiteraard de acht deelnemende GM’s, en als altijd de publiekslieveling Manuel Bosboom. De uiteindelijke winnaar Casper Schoppen (17 jaar) werd niet expliciet genoemd, maar maakte wel deel uit van een “flink aantal talentvolle jeugdspelers”. Hoe je publiekslieveling wordt, liet Manuel ook dit jaar weer zien (zie beide dia’s). Met prachtig tactisch schaak pakte hij eventjes maar mooi de tweede plaats! In ronde 3 werd een merkwaardige uitslag verkregen, want iemand liet een loper op een verkeerd veld uit zijn handen vallen en wist het kennelijk daarna even niet meer. Er waren ook nog andere evenementen tijdens dit toernooi. De avond voorafgaand aan de vijfde ronde werd het Open OSBO-snelschaakkampioenschap gehouden en dat werd gewonnen door Hing Ting Lai met 7,5 uit 9 die hiermee nog eens zijn reputatie als beste NL snelschaker waar maakte. De rustdag van het ONK verliep bijzonder onrustig want er gingen veel deelnemers meedoen aan het duo-schaaktoernooi dat gehouden werd in 5 Dierense kroegen. Thomas Beerdsen & Liam Vrolijk wonnen dit toernooi. En er was ook nog een kroegentoernooi in Santpoort met deelnemers van het ONK, gewonnen door Manuel Bosboom en Hing Ting Lai. Wordt vervolgd.

                                      

                                  Na … Ph5                                            na … h2
Manuel B1 Manuel B2

Onno Elgersma – Manuel Bosboom 0-1. ONK Dieren 2019. Onno gaat nu in de fout met Td5? En met de paardvork op koning en toren Pf4+ is het 0-1.

Manuel Bosboom – Lucas van Foreest 1-0. ONK Dieren 2019. Het mooiste plaatje van het toernooi. Manuel gaat nu schitterend winnend combineren: Tc1 Td8; De5! Tb2+; Ka1 en 1-0.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-