Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Manuel Bosboom 

Schaakverslaggever Johan Hut maakte al een stuk of 15 interessante artikelen over de schaakhistorie van NL in schaaksite.nl. Op 8 september was Manuel Bosboom aan de beurt. In het kort. Manuel is al 56 jaar, en heel veel schakers zullen Manuel kennen vanwege zijn interessante aanvallende stijl. Manuel is vooral bekend om zijn successen als snelschaker. Zo won hij in 1999 een snelschaakpartij van Gari Kasparov, en verder won hij onder meer al 18 maal het snelschaaktoernooi van Amstelveen. In het klassieke schaken nam hij rond 1990 vier keer deel aan het NK. In 1990 behaalde hij daarin zijn beste resultaat met 6 uit 11, een gedeeld vijfde plaats. Zijn grootste succes behaalde Manuel deze zomer in Dieren in het Open NK als gedeeld winnaar, al werd Casper Schoppen de “officiële” Open kampioen. En verder behaalde hij drie GM-normen. De eerste in Groningen in 1997. En met zijn club En Passant boekte hij 2 GM-normen, de eerste bij de Europacup in 2013 op Rhodos en de tweede een jaar later in Bilbao, beide keren scoorde hij 5 uit 7. Maar helaas heeft Manuel de norm niet behaald in het vereiste aantal van minimaal 27 partijen en evenmin heeft hij de vereiste ELO-grens van 2500 overschreden. Manuel is niet rijk geworden van zijn schaakcarrière. Een tijdje geleden had hij nog maar 11 euro op zak bij het begin van het Bevrijdingstoernooi in Wageningen, maar gelukkig won hij, en dat moest wel, het toernooi en dat betekende de eerste prijs van 800 euro, en daarmee kon hij het weer 2 maanden uithouden. Achter het bord moet Manuel het hebben van creatief zijn, voorbereiding en openingskennis zijn niet zijn sterkste punten, maar hij heeft zeker wel gezond strategisch inzicht, gekoppeld aan tactisch vernuft en uitstekende eindspeltechniek!                                               

                                  Na … Kg5                                        na … Lb6
Bosboom Manuel Bosboom Manuel2

Manuel Bosboom – John van der Wiel 1-0. NK 1990. Nu volgde c7 en 1-0; na Dxc7 zou kunnen volgen Dxf5+ en de loper gaat ook verloren.

Manuel Bosboom – Friso Nijboer 1-0. NK 1990. c5 Td8; Txd8 Lxd8; c6 Kf7; c7 Pxc7; Lxc7 Lxc7; Pxc7 (stukwinst) en even later 1-0.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-