bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: De Sprinter december 2023

 

BC De Sprinter speelt met zo’n 40 leden op donderdagavond vanaf 19:45 in Eetcafé Meerzicht, Albrandswaard. Op 14-12-23 werd onder meer onderstaand spel gespeeld. Na afloop van alle 24 spellen bleek dat Peter van der Graaf & Paul Knijnenburg de avondwinnaars waren geworden met de fraaie score van 65,83%. De hoogste scores op onderstaand spel werden gemaakt door Gea van Eenige & Fons van Eenige en de al genoemde avondwinnaars met 2x 3SA+1 en 2x 91,67%. 3SA+1 is een topscore voor een spel van samen slechts 22 punten. Hoe dat kan ziet u al aan de spelverdeling, en zie ook hierna.

Spel 10; Oost/Allen

De Sprinter dec 23

Biedverloop bij Prof Jack

Bij Jack opent Oost de bieding met pas, maar in de praktijk heeft Oost ook wel met 1 schoppen geopend, maar een vijfkaart met slechts één honneur en 11 punten is een marginale opening. Zuid biedt 1 ruiten, West past, Noord biedt nu zijn “hoge kleur” al is het een vierkaart: 1 harten, Oost heeft niet een openingsbod, maar nu wel op lage hoogte een volgbod: 1 schoppen, Zuid biedt 2 ruiten, West past, Noord past ook bij Jack, en in de biedpraktijk is inderdaad ook 2x gestopt bij 2 ruiten en ook 2x gestopt bij 3 ruiten, dus bij lage deelscores. Maar in de praktijk heeft Noord nu ook 2SA geboden, en Zuid maakt daar 3SA van op basis van zijn zevenkaart ruiten en hij vermoedt nu ook dat Noord wel enige dekking heeft in harten (dat heeft hij immers al geboden) en klaveren.

Spelverloop

Het zit weer eens geweldig mee voor de durvers. Noord heeft steeds als eerste SA geboden en Oost moet nu met een kaart opkomen, terwijl West bij opkomen het NZ veel lastiger had kunnen maken. Logischerwijs komt Oost met schoppen op, zijn langste kaart, maar dat wordt een simpele prooi voor NZ, die nu op rij 3 schoppen en 7 ruiten kunnen maken: 3SA+1!! De rest mag OW uiteraard wel hebben, contract met overslag vet gemaakt! Maar je moet wel durven, de hooggeleerde Jack durfde het niet aan, want het kan ook fout gaan met dan terechte verwijten, maar de twee hiervoor al genoemde paren durfden wel, met een prachtige score als “beloning”!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-