schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Laatste ronde KNSB teamcompetitie

Meesterklasse. In de voorlaatste ronde was de Kennemer Combinatie Haarlem al landskampioen geworden en ook de laatste ronde was dit team oppermachtig tegen De Waagtoren, het werd 8-2 en 17 pt uit 9 wedstrijden, met onder meer een fraaie winst van GM Liam Vrolijk (flits 1). Ook LSG IntelliMagic Leiden won met 4-6 van Charlois Europoort en legde daarmee beslag op de tweede plaats met 14/9. In deze wedstrijd was een fraaie winst van Mark van der Werf te bewonderen (flits 2). Op de derde plaats eindigde Apeldoorn, ook met 14/9 maar met een half bordpunt minder dan LSG.

Tweede klasse B met het Zoetermeerse Promotie. Na 5 ronden stond Promotie met kampioenskansen nog op kop, maar de laatste drie wedstrijden gingen met kleine verschillen verloren en daarom eindigde Promotie toch enigszins teleurstellend met 8/8 op de zesde plaats. In de laatste wedstrijd werd met 3,5-4,5 nipt verloren van Spijkenisse dat daarmee de kampioen van de klasse werd. Zoals zo vaak waren ook in deze wedstrijd de krachtsverschillen gering en had Spijkenisse het geluk van de kampioen. Spijkenisse eindigde met 11/8 op de eerste plaats.

Derde klasse D met het Zoetermeerse Botwinnik. Botwinnik liet in vergelijking met Promotie een beetje het omgekeerde beeld zien. Na een moeizame start, waaronder drie remises, werd bijzonder goed geëindigd, met winst in de twee laatste wedstrijden, en de laatste wedstrijd werd zelfs met 6,5-1,5 gewonnen van Voorschoten 2. Hierdoor eindigde Botwinnik al met al best wel fraai op de gedeeld derde plaats met 9/8. Rijswijk werd ongeslagen en met de mooie score van 14/8 verdiend kampioen.

Na … Pfe4                                             na … Da4
LiamVapr24 Werfapr24

Liam Vrolijk (Kennemer Combinatie) – Jos Vlaming 1-0. Na twee krachtzetten van Liam was deze partij al snel winst: Dg4! Lf6 of? maar toen kwam Txc5! En natuurlijk 1-0 dankzij materiaalwinst in overwegende stand.

Mark van der Werf (LSG IntelliMagic Leiden) – Stev Geirnaert 1-0. Grappig is alvast dat ook in deze stand met dame en loper de pion op g7 onder vuur ligt! d6! Td7; Tf2 Dxb5; Tfxc2 Da6; Tc7! Dxd6; Le5!! En 1-0 want Mark wint beduidend materiaal of het wordt mat.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)