Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Winteren.


boombastHet was op het Journaal, het stond in de krant: dit jaar houden de bomen hun blad langer vast. Was het u ook opgevallen dat de herfst langer leek te duren? Al die kleuren soms gloeiend aangelicht door de laagstaande zon. En dan ineens was daar een pittige voorbode van de winter. Er kon eindelijk weer eens op natuurijs worden geschaatst. Echter zo snel als deze winterse voorbode was opgekomen, zo snel was ze ook weer vertrokken. Door de vorst en de harde wind lieten bijna alle bomen ineens toch hun blaadjes vallen.

Vasthouden en loslaten zijn ook thema’s in mensenlevens. In die zin is het boeiend om doorheen alle seizoenen het groeien en bloeien én uiteindelijk de vergankelijkheid te zien en daardoor deze ook innerlijk te leren kennen. Misschien kent u de uitspraak “Opgaan, blinken en verzinken” waarbij opgaan en blinken staan voor de lente en de volle zomer. Anders gezegd: opgaan en blinken staat voor de jeugd en de volle bloei van de volwassenheid. Het aspect ‘verzinken’ vinden we nauwelijks terug in de televisiereclames. Wel zien we in advertenties het gevecht tegen de rimpels en als er al (echte) ouderen in beeld komen dan tonen zij een gaaf stralend wit gebit met een goed geacteerde glimlach.

Wat fantastisch dat bomen ons hun rimpelige schors laten zien (hiertegen gelukkig geen crèmetjes!). Misschien kunnen we dit als een uitnodiging zien om minder krampachtig om te gaan met onze vergankelijkheid. Wie heeft er de regie – de crèmeverkopers óf wij zelf …?! Het scheelt ook nog eens flink in de portemonnee en ook de afvalberg wordt minder hoog.

Graag wens ik u – mede namens initiatiefgroep Buiten-de-Lijntjes – sfeervolle en gezellige dagen en een fijne overgang van het oude naar het nieuwe jaar.

 

Blogschrijver Toon Vessies

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-