Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Durf tegen de zon in te kijken.

zonnetjeRuim twee jaar geleden maakte ik kennis met een aantal mensen in Zoetermeer. We vonden elkaar rond het thema zingeving onder het motto ‘Buiten de lijntjes’. Sindsdien inspireren en coachen we elkaar, onder andere bij de productie van de serie blogs waar ook deze blog deel van uitmaakt. Het deed me ook goed langs deze nieuwe weg vrienden te kunnen maken. En het deed nóg iets anders met me. Ik realiseerde me namelijk dat ik sinds mijn pensionering, jaren daarvoor, me sterk op het verleden had gericht alsof ik alleen op die manier zin aan mijn leven kon geven. Mijn perspectief kantelde dus grotendeels van achteruit- naar vooruitkijken. Daarmee kwam ook de vraag naar voren hoe ik de tijd die me nog rest, ik ben nu 70, wil invullen. In die nieuwe zoektocht vond ik veel inspiratie bij de psychotherapeut en tevens boekenschrijver Irvin Yalom.

Yalom zijn uitgangspunt is dat ieder mens te maken krijgt met de vraag hoe (goed) om te gaan met het lot dat je is toebedeeld. Dat geeft je vrijheid, maar daarin loop je ook onherroepelijk tegen grenzen aan. Zo zal ieder mens verliezen en tegenslagen ervaren in wat hij/zij nastreeft en zal op de achtergrond ook altijd de vraag spelen waarom ons leven eindig is. Die veroorzaakt (vaak onbewuste) angst die we allemaal gemeen hebben. Dat laatste speelt nadrukkelijker op bij de naderende ouderdom en het levenseinde.

Nu is Yalom daar helemaal niet somber over, integendeel. Een van zijn motto’s is dat de weg naar een beter leven een open blik naar het ergste vereist. Door na te denken en open te spreken over wat je pijn heeft gedaan en doet, zul je namelijk beter prioriteit geven aan wat écht waardevol voor je is. Zoals intensere relaties te hebben met degenen die je liefhebt of ‘randzaken’ uit je leven skippen. Zo hecht ik steeds minder waarde aan materiële dingen. En koester ik extra mijn Zoetermeerse vriendenkring met wie ik opnieuw bouw aan dingen die me aan het hart gaan. Durf dus ‘Tegen de zon in te kijken’ (titel van een van zijn boeken) wat o zo moeilijk is, maar als je dat doet kan het je levenskwaliteit verhogen.

Blogschrijver: Rob OeleBlogschrijver  Helen de Roos

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-