oh-zanzibarplein2U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Zanzibarplein in Oosterheem

 

oh-zanzibarplein4 oh-zanzibarplein3

Betekenis van de straatnaam

zanzibar

Aan de Oostkust van Afrika ligen de Zanzibar eilanden. Zij horen bij Tanzania. Zanzibar heeft twee hoofdeilanden en daaromheen kleinere eilandjes. Zanzibar heeft een oppervlakte van 1554 km². Er leven naar schatting 850.000 op Zanzibar. Op het plaatje hieronder zie je de twee grootste eilanden naast elkaar. De naam Zanzibar betekent ‘land van de zwarten’ in het Arabisch.

Van de 17e eeuw tot het einde van de 19e eeuw was het eiland het centrum van de Oosterse slavenhandel. De Britten maakten hier een eind aan toen zij eind 19e eeuw het eiland innamen. In 1963 kreeg Zanzibar zelfbestuur. Inmiddels is het onderdeel van Tanzania, maar heeft een grote mate van zelfbestuur. Het is een staat binnen de Verenigde Republiek Tanzania en kiest een eigen president, die meteen ook vice president van Tanzania is.

Leuk om te weten is dat Freddy Mercury van Queen op Zanzibar geboren is. 

 

 

 

Meer informatie
en.wikipedia.org/wiki/Zanzibar

en.wikipedia.org/wiki/Zanzibar_Archipelago
Het architectuurpunt Zoetermeer heeft een artikel gemaakt over de Oosterpoort, het gebouw aan het Zanzibarplein: Gebouw-van-de-maand-Oosterpoort-Zanzibarplein

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

 
Door: Lucia van den Brink en Mark Neijssel

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-