Argonautenrede 3U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Argonautenrede in de Leyens

Argonautenrede 1 Argonautenrede 14

Argonautenrede 12Betekenis van de straatnaam uitgelegd:

Argonauten zijn helden uit de Griekse mythologie, die met het schip Argo onder leiding van Jason van Iolcus in Noord-Griekenland naar Kolchis varen om het Gulden Vlies te halen dat door Phrixos in een heilig woud is opgehangen.

De mythe

Als Jason twintig is gaat hij  naar Iolkos om er het koningschap op te eisen. Hij eist de troon van zijn vader terug en Pelias zegt dat hij die kan krijgen, maar hij vertelt Jason ook dat hij wordt geplaagd door de geest van Phrixos die eist dat het Gulden Vlies moet worden teruggehaald.

Jason besluit de tocht te ondernemen en verzamelt 50 vrijwillige Griekse helden voor de tocht, onder wie Herakles, Theseus, Peleus, Meleager  en Calais en de zanger Orpheus. De deelnemers aan de expeditie worden de Argonauten genoemd, naar het schip de Argo waarmee ze varen.

Uiteindelijk lukt het de Argonauten om het gulden vlies terug te brengen. Lang na de dood van Jason hing het Gulden Vlies nog in de tempel van Zeus. Zo kon heel Griekenland het aanschouwen, als herinnering aan de hero├»sche daden van de Argonauten.

 'Argonauten' is tegenwoordig een aansprekende naam voor zeeverkenners en andere scoutingverenigingen. Het verhaal van Jason en de argonauten is terug te vinden in vele boeken en films.

 argonauten

De Argonauten met hun schip Argo

Film: Jason and the Argonauts uit 1963

 

Verder lezen/bronnen:

Wikipedia

Jason en de Argonauten (mythologie)

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

 

Tekst: Kelly Need en Mark Neijssel

Foto's: Kees van Veen

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-