Aïdaschouw 7U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek straat in beeld, hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: de Aïdaschouw in de Leyens

 

Aïdaschouw 5 Aïdaschouw 7


Betekenis van de straatnaam uitgelegd:

Verdi conducting Aida in Paris 1881Aïda is een opera in vier akten van Guiseppe Verdi uit 1871. Verdi schreef dit als opdracht voor de opening van het nieuwe operagebouw in Caïro, Egypte. De opera werd voor het eerst opgevoerd op 24 december 1871 in Caïro, op 8 februari 1872 in Italië. Het stuk wordt nog vaak gespeeld in Egypte met als achtergrond de piramides van Gizeh.

Het verhaal

Aïda was een Ethiopische prinses en slavin van Amneris (dochter van de Farao). Aïda en een groep anderen vrouwen werden gevangen genomen door Radames, een generaal van het Egyptische leger die op veldtocht was. Radames werd verliefd op Aïda die als slavin van Amneris te werk werd gesteld. Na de triomfantelijke intocht biedt de farao zijn dochters hand aan Radames zodat hij met haar kan trouwen. Amneris is verliefd op de generaal, maar Radames wil niet met haar trouwen. Hij houdt alleen van Aïda.

Aida-musicalOndertussen bereidt de Ethiopische koning een strafexpeditie voor naar Egypte om zijn dochter terug te halen. Aïda, die verscheurd wordt door de liefde voor haar vader en haar vaderland en de liefde voor Radames. De liefde voor haar vader wint het. Aïda hoort Radames uit over de geheime route die het Egyptische leger zal nemen om het land te verdedigen en speelt die informatie door aan haar vader. Amneris heeft dit afgeluisterd en licht haar vader in. Radames wordt beschuldigd van verraad. De hogepriester veroordeelt hem tot de 'dood der eerlozen': Radames wordt levend ingemetseld. Amneris smeekt de hogepriester om deze straf niet uit te voeren, maar het heeft geen zin. Radames betreurt het dat hij het daglicht en Aïda niet meer zal zijn voor hij sterft. Dan komt Aïda uit haar schuilplaats en vertelt Radames dat ze met hem samen wil sterven. Uiteindelijk sterven zij in elkaars armen, terwijl Amneris op het dak van de tempel in haar rouwkledij staat te treuren om het verlies van Radames.

Foto links: Verdi dirigeert Aida in Parijs, 1881

Aida cast-opera pacific 2006

Aida met de cast van Opera Pacific in 2006

Bijzonderheden

 In 2001 speelde de musical Aïda in Nederland met Zoetermeers talent, René van Kooten en Bastiaan Ragas als Radames, Antje Monteiro speelde Amneris en Chaira Borderslee speelde Aïda.

Bekijk hier de opera Aïda:

 

Verder lezen/bronnen:

Wikipedia(Verdi)

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

Kelly Need en Martha Pelkman

Foto's Aïdaschouw: Kees van Veen

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-