Rostandzijde 2U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek straat in beeld, hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week de Rostandzijde in de Leyens.

Betekenis van de straatnaam uitgelegd:

Edmond Eugène Alexis Rostand was een belangrijke schrijver uit de Franse romantiek. Hij werd geboren in Marseille op 1 april 1868, in een welgestelde familie. Hij behaalde universiteitsgraden in literatuur, geschiedenis en filosofie, maar zijn hart ging al van jongs af aan uit naar het schrijven van gedichten en toneelstukken.

  

Rostandzijde 10 Rostandzijde 8


Edmond Eugène Alexis Rostand

Edmond RostandEdmond Eugène Alexis Rostand was de auteur van het beroemde toneelstuk Cyrano de Bergerac, waarvan de tekst in de verfilming met Gérard Depardieu in de hoofdrol vrijwel helemaal werd overgenomen. Het toneelstuk is geinspireerd op het leven van de gelijknamige Franse dichter. Het toneelstuk gaat over onzekerheid, een onmogelijke liefde en zit bomvol romantiek.

Andere bekende werken van Rostand zijn: Les romanesques, L'Aiglon en
Le Chanticler, allen in het romantische genre. Rostand schreef al zijn toneelstukken in versvorm, op rijm, zoals dat in die tijd gebruikelijk was.

Rond 1900 verhuisde hij vanuit Parijs naar een villa in de Pyreneeën, waar het klimaat prettiger was voor zijn zwakke gezondheid. Zijn huis in Cambo-les-Bains is nu een museum over Rostands leven geworden. Een jaar later, in 1901, werd hij na het succes van L'Aiglon, gekozen als lid van de Académie Française.

Rostand stierf in 1918, als slachtoffer van een griepepidemie. Hij werd begraven in Marseille.

 

 
Achtergrondinformatie:

 

  • Het toneelstuk van Rostand legde de basis voor de musical 'Cyrano', geproduceerd door Joop van den Ende.
  • 'Cyrano - de musical' werd in juni 2010 ook opgevoerd in het Buytenpark openluchttheater, in een productie van Greg & Baud Productions.

cyrano

Cyrano- de Musical, foto: Redline Fotografie

 

Film– trailer Cyrano de Bergerac (met Gérard Depardieu)

 

Verder lezen/bronnen:

Biografie

Wikipedia

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

 

Tekst: Kelly Need en Rita Soutendijk

Foto's Rostandzijde: Kees van Veen

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-