20140321 12608De betekenis van de Zoetermeerse straatnamen is vaak heel bijzonder. In straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Witte de Withstraat in Dorp.

20140321 12607  20140321 12609 copy 

Betekenis van de straatnaam

Witte Corneliszoon de WithWitte Corneliszoon de With (1599-1658) had als roepnaam Dubbelwit. Hij was een Nederlandse vlootvoogd, een bevelhebber over een groep oorlogsschepen.

Witte de With werd geboren in Hoogendijk bij Den Briel, de geboorteplaats van de één jaar oudere collega-zeeheld Maarten Tromp. Volgens de overlevering hebben ze elkaar gekend, maar daar is geen bewijs van. Maarten verliet Brielle op zijn zesde en Witte groeide op in een boerderij een paar kilometer buiten de stad. De ouders van Witte waren vrij oud en niet onbemiddeld. Hij had twee broers, Abraham en Andries en een zus, Catharina.

In 1616 ging Witte op zestienjarige leeftijd in dienst van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Hij werd kajuitsjongen op de Gouden Leeuw, het schip van kapitein Gheen Huygen Schapenham. Het schip behoorde tot een vloot van vijf schepen die als bestemming Indië hadden.

In 1627 trouwde Witte voor de eerste keer met een achternicht. Kort daarop werd hij, inmiddels in dienst van de West-Indische Compagnie, vlaggenkapitein bij Piet Hein op de Amsterdam. Een vlaggenkapitein is een kapitein op het vlaggenschip van een admiraal. Ter hoogte van Cuba viel de expeditie de Spaanse Zilvervloot met succes aan.

Witte werd gepasseerd voor een functie als vlaggenkapitein op de Vliegende Groene Draeck en werd in plaats daarvan kapitein op de Prins Hendrik. Na de dood van Piet Hein nam Witte ontslag . Hij was hevig teleurgesteld en ging weg omdat hij dacht dat hij nu toch geen promotie meer kon maken.

In 1631 overleed zijn eerste vrouw, bij wie hij een dochter had. In datzelfde jaar hertrouwde hij met de dochter van een Rotterdamse regent. Met haar kreeg hij drie kinderen.

 

Van kapitein tot diaken


In 1634 ging Witte toch weer in dienst bij de marine als vlaggenkapitein. Maar door diverse spanningen nam hij na vier maanden weer ontslag. Zijn carrière nam een verrassende wending toen hij in 1637 werd benoemd tot diaken in Brielle. Datzelfde jaar werd Witte tot vice-admiraal  van Holland en West-Friesland benoemd. Gelijktijdig werd Maarten Tromp tot luitenant-admiraal benoemd. In 1639 vernietigden ze samen een groot Spaans-Portugees troepentransport, de zogenaamde Tweede Armada. Deze versterking voor de Spanjaarden bestond uit 55 oorlogsschepen en 22 transportschepen, die geld en goederen vervoerden. De Spanjaarden verloren hierbij 43 schepen en zesduizend manschappen.

 

Dood op zee

In 1658 stierf Witte de With op zee bij de Slag in de Sont (Denemarken). Na urenlange strijd, terwijl het andere Nederlandse schepen niet lukte het schip van de With, de Brederode, te hulp te schieten, werd het door drie schepen omsingelde vaartuig door de vijand ingenomen. De With was dodelijk gewond door twee musketkogels: de eerste had hem in de linkerdij getroffen, de tweede van achter in de rug. Hij stierf met zijn degen in de hand. Het lijk werd  gebalsemd en tentoongesteld in het stadhuis van Helsingør, Denemarken. Van daaruit werd het overgedragen aan Nederland, waar De With op 7 oktober 1659 met grote pracht begraven werd in de Grote of Laurenskerk te Rotterdam. Het praalgraf is een werk van de beeldhouwer Pieter Rijcx naar een ontwerp van Jacob Lois, dat na het bombardement van 1940 geheel gerestaureerd is.

Witte de With trouwde in totaal 4 keer en kreeg 10 kinderen.

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_de_With 

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld


Door: Christa van der Hoff

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-