Weet u wat uw straatnaam betekent? In Straat in beeld zoeken wij de informatie achter het blauwe bordje uit. Deze week de Kijfhoekstraat in Oosterheem.
De Kijfhoekstraat ligt in Oosterheem in een buurt met straten die vernoemd zijn naar Zuid-Hollandse buurtschappen, dorpen en gemeenten. Kijfhoek is een buurtschap en is bekend van het gelijknamige rangeerterrein.
Gekrakeel
Van 1817 tot 1857 was Kijfhoek een gemeente en woonden er slechts 92 inwoners; het kleinste aantal van het land. De naam betekent afgelegen plaats (‘hoek’) waarover geruzied (‘gekijft’) werd. Vroeger ontstonden makkelijk conflicten over het landeigendom van net ontgonnen gebieden. Kijfhoek is bijzonder omdat het plaatsje altijd klein gebleven is maar wel een kerk heeft en er zelfs rond 1400 een klooster heeft gestaan. Deze is helaas verwoest; er is niets van over. Tegenwoordig wordt Kijfhoek een buurtschap genoemd en is het onderdeel van de gemeente Zwijndrecht.
In zijn bestaan als gemeente heeft Kijfhoek 3 burgemeesters gekend, tot 1839 was Pieter Huyser de burgemeester, hij werd opgevolgd door Rokus Barendrecht, die in 1850 weer opgevolgd werd door de laatste burgemeester van Kijfhoek: Jacobus van 't Hoff. Van't Hoff was burgemeester tot Kijfhoek in 1857 opging in de gemeente Groote Lindt die in 1881 weer opging in de gemeente Zwijndrecht.
Trouwlocatie
De Kijfhoekkerk is meerdere malen gerestaureerd en nog steeds in gebruik voor kerkdiensten. Op open dagen is de kerk te bezichtigen en wordt er verteld over de geschiedenis van Kijfhoek. Daarnaast is het polderkerkje een trouwlocatie voor zowel kerkelijke als burgerlijke huwelijken.
Heuvelen
Het meest bekend is Kijfhoek door het grootste rangeerterrein van Nederland dat zich naast het buurtschap bevindt. Dit terrein is 50 hectare groot en is de belangrijkste schakel in de verdeling van goederen uit de Rotterdamse haven naar Nederlandse en Europese industriële gebieden. Uniek op dit emplacement is de techniek van het heuvelen: een ingenieus systeem waarbij met de zwaartekracht de juiste lading achter de juiste locomotief komt. Het samenstellen van treinen op deze manier gebeurt in Nederland alleen op Kijfhoek.
Tekst: Mariëlle Mets
Bronnen: Plaatsengids.nl, Wikipedia, Prorail.nl
Foto's: Gemeente Zwijdrecht, Zoetermeer Actief
Wapen Kijfhoek: Plaatsengids.nl
Zie voor een overzicht van alle straten: