Boeierkade john3Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Boeierkade.

 Boeierkade john1  Boeierkade john2

 

Straat in beeld Boeierkade foto boeier FrisoDe Boeierkade ligt in de wijk De Leyens en is een zijstraat van de Kadelaan en de Fluitschipkade en gaat over in de Buiskade. Dit gedeelte van de wijk is vernoemd naar verschillende bootsoorten.

Een boeier is een jacht dat voornamelijk gebruikt werd als vrachtschip in de binnenvaart en langs de kust. Door de ondiepe wateren moest de boot uitgevoerd worden met een platte bodem zonder diepstekende kiel. De boeier is een boot van Hollandse bodem en werd voornamelijk gemaakt in Friesland. Een bekende boeier is het Statenjacht 'Friso' van de provincie Friesland.

De naam boeier komt van het Midden-Nederlandse woord ‘boeyen’, dat betekent buigen en in dit geval wordt bedoeld het verhogen van de scheepsboord met (gebogen) planken. Dit werd waarschijnlijk gedaan om de boot meer geschikt te maken voor varen op zee. Een boeier was tussen de 8 en 20 meter lang, rond gebouwd, had een naar verhouding breed dek, 1 mast en de bootsoort behoort tot de groep kromstevens.Straat in beeld Boeierkade foto boeier Maartje

De zeegaande boeiers zijn in de Tachtigjarige Oorlog bewapend met kanonnen en ingezet als oorlogsschepen. Vanaf de 17e eeuw werden de zeeboeiers geleidelijk aan vervangen door het fluitschip en de buis. Vanaf 1900 wordt de boeier nog voornamelijk gebouwd als plezierjacht.

 

Bronnen: Wikipedia, Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten (ssrp)
Foto's: Wikipedia, SSRP, J. Dutilh W.F.Zn.

Tekst: Mariëlle Mets

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-