piet heinplein 001Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Piet Heinstraat.

De Piet Heinstraat ligt in de wijk Dorp en is een zijstraat van de Karel Doormanlaan. De Piet Heinstraat wordt doorkruist door de zijstraat Molenstraat en gaat daarna over in de Schoolstraat. Parallel aan de Piet Heinstraat ligt het Piet Heinplein, wat eigenlijk geen plein is maar een straat.

 piet heinplein 002  piet heinplein 005

Piet Hein

Opnamedatum 2003-02-18Pieter Pietersen Heyn luidt zijn officiële naam en hij leefde van 1577 tot 1629. Zijn bekendheid dankt hij aan de verovering van de Spaanse Zilvervloot in 1628, waar hij zelf overigens niet erg van onder de indruk was. Piet Hein werd geboren in 1577 in Delfshaven in Rotterdam en net als zijn vader werd hij schipper. In 1598 werd hij samen met zijn vader gevangen genomen door de Spanjaarden, die hen als galeislaven aan het werk zetten in de vloot van Ambrosio Spinola. Na 4 jaar kwamen ze vrij bij een uitwisseling van gevangenen.

In de periode daarna voer Piet Hein naar verschillende delen van de wereld. Voor kruiden en specerijen naar de Molukken en naar Zuid-Amerika voor het veroveren van kostbare vrachten op andere schepen. Inmiddels was hij benoemd tot kapitein-generaal en admiraal en was hij berucht om zijn veroveringen. Hein en de admiraals Witte De With en Adriaen Banckert stonden bekend als de drie grootste vechtjassen uit de Nederlandse maritieme geschiedenis.

Deze drie grote namen werden in 1628 verenigd op 1 vloot met de bedoeling om een Zuid-Amerikaanse vloot, die zilver uit Peru bij zich had, te onderscheppen. Een deel van die vloot bleek al gewaarschuwd te zijn en bleef uit voorzorg in de haven. Maar een vloot van 15 schepen -de St. Jacobsvloot- werd niet op tijd gewaarschuwd. Met weinig weerstand lukte het Piet Hein om deze vloot te veroveren. Dit leverde zo’n 12 miljoen gulden (in huidige tijd ongeveer een half miljard Euro) op; een gigantisch bedrag voor die tijd.

Praalgraf van Piet Hein in de Oude Kerk te DelftPraalgraf in Delft

Piet Hein was in 1612 getrouwd met Anneke Claesdochter de Reus, ze hadden geen kinderen. In 1629 overleed hij bij een gevecht met kapers uit Oostende. Bij dit gevecht schoof hij zoals zijn gewoonte was, zijn schip tussen twee kaperschepen in, om ze beiden tegelijkertijd de volle laag te geven. Hein werd echter geraakt door een kogel en stierf ter plekke. Het gevecht werd echter wel gewonnen, onder leiding van de vlaggenkapitein van het admiraalsschip, Maarten Harpertszoon Tromp, die later zelf een belangrijk admiraal zou worden. 

Piet Hein werd op 4 juli 1629 met grote eer begraven in de Oude Kerk in Delft. In 1638 was zijn marmeren praalgraf klaar, met de Griekse spreuk "Het sterven is niet schandelijk, wel om schandelijk te sterven." Veel later, in 1870, is in Delfshaven een standbeeld van Piet Hein geplaatst; een werk van de Bossche beeldhouwer Joseph Graven.

Tekst: Marielle Mets
Bronnen + foto: o.a. Wikipedia
Foto's straat: Guus Pauwels

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-