20141012 29931U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht en gingen wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week het Speulderbos in Meerzicht.

Het Speulderbos ligt in de bossenbuurt in de wijk Meerzicht. De straat is een zijstraat van het Zalkerbos.

 20141012 29935  Speulderboss 22

straatnaam copy copy copyWaar komt de naam vandaan?

Het Speulderbos op de Veluwe bij Ermelo en Garderen is met het Savelsbos in Limburg het oudste bos van Nederland. Het Speulderbos is circa 300 hectare groot en staat ook wel bekend als het Sprielderbos en het Putterbos, deze zijn onderdeel van elkaar. Het bos is genoemd naar het kleine agrarische buurtschap Speuld wat ten zuidoosten van Ermelo ligt. De plaats stamt waarschijnlijk uit de 13e eeuw en heette vroeger Speulde.

 speulderbos veluwe 1152x1536 copy  boom in speulerbos

dansende bomenHet bijzondere aan het Speulderbos is dat Staatsbosbeheer hier de natuur haar gang laat gaan. En dat is te zien. Je ziet er allerlei bomen in verschillende vormen die lijken te dansen waardoor het bos een grillig maar magisch karakter krijgt. Het Speulderbos wordt dan ook in de volksmond ook wel het ‘bos van de dansende bomen’ genoemd. Die dansende bomen hebben een bijzondere historie. In het Speulderbos werden vroeger bomen gekapt voor de scheepsbouw. Hiervoor had men rechte planken nodig en dus werden alleen de rechte bomen gekapt. Alle bomen met een kromming werden gespaard en dat heeft een bos vol kronkelende bomen opgeleverd.

Het ‘Solse Gat’ in het Speulderbos

speulderbos Solse Gat2Als je gaat wandelen in het Speulderbos is het Solse Gat niet te missen. Omringd door de oeroude bomen zie je een mysterieus “gat” (een soort kleine vallei) in het landschap. Dit gat is ontstaan door smeltend ijs in de ijstijd en verder uitgehold door de afgraving van leem door boeren. Hierdoor is een moerassige kuil van ca. 40 bij 20 meter  ontstaan, het Solse Gat.

Tal van legendes omhullen deze plek in het bos

Zo zou er ooit een machtig klooster met veel torens door de aarde opgeslokt zijn nadat de monniken hun ziel aan de duivel hadden verkocht. En in de oudheid zouden er offers gebracht zijn ter verering van de zonnegodin Sól. Ook zijn er gereformeerde partijen die menen dat er nog steeds satanistische bijeenkomsten plaatsvinden bij het Solse Gat.

Dat er veel gebeurd is in dit bos, dat voel je op een of andere manier. Er heerst een bijzondere stilte. Op diverse plekken in het gebied liggen grafheuvels. Bij opgravingen trof men aarden urnen aan van het klokbekervolk, die tussen 2600 en 2100 voor Christus deze regio bevolkt hebben. Kortom, ook vandaag de dag is de kuil in het bos nog gehuld in mysteries.

Door: Christ van Gestel

Bronnen:

  1. De legende van het Solse Gat (beleven.org)
  2. https://lonedrifters.nl/europa/speulderbos-veluwe/
  3. https://www.naturescanner.nl/europa/nederland/ermelo/speulderbos
  4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Speulder-_en_Sprielderbos

Foto’s:

  1. Natuurscanner

 Alle ‘Straat in Beeld’ rubrieken vindt u hier: straat-in-beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-