Holpijpvaart 1U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: de Holpijpvaart in Seghwaert.

 Holpijpvaart 2  Holpijpvaart 3

Holpijp 2De holpijp (Equisetum fluviatile) is een vaste plant die behoort tot de paardenstaartenfamilie (Equisetaceae, een familie bestaande uit sporenplanten die slechts één geslacht kent). Het is een plant die voorkomt in ondiep, matig voedselrijk, zoet water in sloten, moerassen en moerasbossen. De plant komt van nature voor op het noordelijk halfrond en het is een sporenplant.

De plant wordt ongeveer 100 cm hoog en heeft een groene tot bruine, gladde, holle en onvertakte stengel. Op enig moment kunnen de stengels aan de bovenkant wel vertakt zijn. De centrale holte is groot en omvat het grootste deel van de doorsnede van de stengel. Op de stengel zitten witachtige strepen. De in kransen staande bladeren bestaan uit kleine schubben, waarbij de bladscheden grotendeels met elkaar vergroeid zijn. De holpijp vermeerdert zich hoofdzakelijk vegetatief met wortelstokken. Het eind van de wortelstok buigt vaak weer omhoog en vormt zo een nieuwe plant.

Holpijp 1Soms is het moeilijk te zien of het een wortelstok of een wortel is. Wortels hebben echter nooit knopen of bladeren en wortelstokken hebben áltijd knopen, al dan niet met bladeren. Op elke knoop van de wortelstok kan een nieuwe plant gevormd worden. Bij het in stukken breken kunnen zo veel nieuwe planten ontstaan. Een invasieve exoot van deze plantenfamilie die veel overlast kan veroorzaken is de Japanse duizendknoop.

Van mei tot juli verschijnen er vruchtbare stengels met sporenaren aan de bovenkant. De aar heeft een ronde bovenkant en bestaat uit sporangioforen. 

 

 Tekst: Vera Voogt
Foto's straat: Theo van Houdt

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-