U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Het Escherpad in de Nieuwe Driemanspolder.
Het M.C. Escherpad ligt in de Nieuwe Driemanspolder, de straatnaam werd, samen met het Waterjufferpad, Beekoeverlibellepad, Glazenmakerpad en Kanaaljufferpad vastgesteld door de gemeente Zoetermeer op 7 april 2020. Het voet- en fietspad verbindt de Voorweg met de Nieuwe Driemanspolder en loopt langs het recreatiegebied de Nieuwe Driemanspolder.
Maurits Cornelis Escher
Het Escherpad is vernoemd naar Maurits Cornelis Escher, een beroemd graficus, ontwerper en kunstenaar. Maurits werd geboren op 17 juni 1898 in Leeuwarden, als de jongste zoon van waterbouwkundig ingenieur George Arnold Escher. Hij werd door zijn familie ook wel Mauk genoemd. Maurits was goed in tekenen, maar niet heel goed in school, hij bleef tweemaal zitten op de HBS. Uiteindelijk koos Escher voor de School voor Bouwkunde, Versierende Kunsten en Kunstambachten in Haarlem, waar hij zich vooral richtte op sierende kunsten.
Van 1922 tot 1941 woonde Escher in het buitenland: Spanje, Italië, Zwitserland en België. Hij trouwde met de Zwitsers-Russische Giulia Umiker met wie hij drie zoons kreeg: George, Arthur en Jan. Vanaf 1941 woonde Maurits Escher in Baarn.
Escher verhuisde in 1970 naar het Rosa Spier Huis in Laren (NH), een rusthuis voor kunstenaars waar hij een eigen atelier had. Hij overleed in 1972 op 73-jarige leeftijd in Hilversum.
De grafsteen van Escher in Baarn
Werk van Escher
Maurits Cornelis Escher was als kunstenaar vooral bekend om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes. Hij signeerde zijn werk met MCE. In zijn kunstwerken had hij een voorkeur voor onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende meetkundige patronen (vlakverdelingen) die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen. Hij werd bekend in de jaren vijftig van de twintigste eeuw en in de jaren zestig werd zijn werk heel populair onder hippies en popsterren.
In het begin van zijn carrière maakte Escher ook wel stillevens en portretten, vanaf zijn veertigste begon hij zich echt toe te leggen op de ‘Escher-werken’ die we nu vooral van hem kennen. Zoals bijvoorbeeld het werk ‘Klimmen en dalen’, waarin rijen mensen in een oneindige lus trappen op- en aflopen, op een constructie die onmogelijk gebouwd kan worden en die alleen getekend kan worden door gebruik te maken van gezichtsbedrog en perspectief.
De onthulling van de plaquette door wethouder Blansjaar |
Escher in Zoetermeer
Maurits Cornelis Escher kwam ook geregeld in Zoetermeer. Wethouder Blansjaar onthulde woensdag 31 mei 2023 een plaquette over de band die Escher heeft met Zoetermeer. De wereldberoemde graficus Maurits Cornelis Escher was gedurende vele jaren eigenaar van een boerderij aan de Voorweg 153 te Zoetermeer en verbleef hier ook regelmatig.
Kunstliefhebber en jazzorganisator Gerhard ten Hoopen kwam er bij toeval achter dat deze inmiddels wereldbekende kunstenaar, die in Baarn woonde, maar al te graag vertoefde op het landgoed dat hij via erfenis uit zijn moeders familie ooit had geërfd. Samen met Jan Kragt besloot Gerhard dat deze cultuurgeschiedenis niet onopgemerkt mocht blijven en zette de nodige stappen om bij de boerderij een plaquette te plaatsen.
De boerderij van Escher
De Zoetermeerse boerderij aan de Voorweg die Escher in bezit had, werd in 1880 herbouwd en was afkomstig uit de nalatenschap van zijn moeder. Escher verbleef hier graag, hij werd dan van het treinstation opgehaald door de bewoner van de boerderij, Van Dorp. In de oorlogsjaren verbleven twee van Eschers zonen op de boerderij, zelf kwam hij ook meerdere malen langs, om dan met zakken bonen en spek weer terug te reizen naar Baarn.
Het onderhoud van de boerderij werd te kostbaar voor Escher, die zijn bezit in 1954 aan Zoetermeerder Johannes Cornelis van Dorp verkocht. De boerderijwoning is nog altijd in bezit van de familie van Dorp; al enige jaren wordt deze bewoond door kleinzoon Piet van Dorp, voormalig eigenaar van houthandel Van Dorp Hout.
De familie Van Dorp heeft verschillende brieven en enkele etsen van M. C. Escher, die tot aan zijn dood in 1972 contact hield met de familie.
Plaquette en Escherpad
De plaquette, een informatiebord met foto’s en informatie over Eschers tijd in Zoetermeer, is geplaatst op de erfgrens van de boerderij op de hoek van de Voorweg en het onlangs gerealiseerde M.C. Escherpad.
Vanaf het Escherpad kun je ook de Escher Fietsroute rijden, in 72 kilometer rij je door Zoetermeer, Bleiswijk, Moerkapelle, Benthuizen, Stompwijk en weer terug naar het Escherpad. De Fietsroute is gemaakt door Toervereniging Zoetermeer '77 en is hier te vinden: https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/12585014/fietsroute/escher-route#map
Foto's onthulling plaquette: Ernst van Erkelens,
Foto's straat: Mark Neijssel
Tekst: Rita Soutendijk
Alle ‘Straat in Beeld’ rubrieken vindt u hier: www.zoetermeeractief.nl/toerist-info/straat-in-beeld