Gieser_WildemanhofU heeft zich vast wel eens afgevraagd waar een straatnaam naar vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek ‘Straat in beeld’, gaan we op zoek naar de betekenis achter de naam. Deze week is aan de beurt de Gieser Wildermanhof in de wijk Noordhove.

De Gieser Wildemanhof is een rustige, autovrije straat in de gezellige wijk Noordhove, aan de rand van Zoetermeer bij de nabijheid van de Benthuizerplas. De Gieser Wildemanhof verbindt de Bellefleurhof met de Golden Delicioushof. Gieser Wildeman is de naamgever van de straat en de populairste en bekendste handpeer van Nederland.

                                 

 

Pyrus communis 'Gieser Wildeman'

perenboom‘Gieser Wildeman' is een zelfbestuivende zwakgroeiende perenboom met een gedrongen, halfopen kroon van 4 tot 7 meter hoogte. De takken groeien steil omhoog en vormen weinig zijhout. De boom bloeit rond eind april-begin mei met witte bloesem.

De peren van 'Gieser Wildeman' zijn klein en relatief breed, ze variëren in groottePerensoort van 3 cm tot circa 10 cm. De schil is bruingeel met veel roest, wat zich uit in bruine aanslag. Het lichtgeeloranje vruchtvlees is vrij zacht en ietwat korrelig met een lichte kaneelsmaak. Als de peren worden gekookt kleuren ze rood, ook zonder toevoeging van wijn of andere kleurstoffen. De peren zijn plukrijp vanaf half september tot begin oktober.

Peer gestoofd in wijn copy'Gieser Wildeman' werd in de eerste helft van de 18e eeuw door de heer Wildeman te Gorinchem als ras gekweekt en rond 1850 door van der Willik & Zn. uit Boskoop in de handel gebracht. De boom produceert over het algemeen niet veel vruchten en kent ook beurtjaren waarin meer of minder vruchten worden gevormd. 'Gieser Wildeman' is een geliefde en veelgebruikte stoofpeer en ongeschikt voor directe consumptie als handpeer.

 

Bronnen:

  1. https://www.eefkooktzo.nl/stoofperen/
  2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gieser_Wildeman

Tekst: Christ van Gestel
Foto's straat: Leon Koppenol

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-