U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.
Deze week: Boekweitakker in Seghwaert.
Boekweit is een kruidachtige plant. De plant heeft veel overeenkomsten met graan, maar is afkomstig uit de duizendknoopfamilie (Polygonaceae). Van oorsprong komt boekweit uit China. Het werd vroeger veel in Nederland verbouwd omdat de plant op een schrale grond toch een goede opbrengst leverde. Tegenwoordig komt boekweit in Nederland steeds minder voor, graan heeft hier de voorkeur.
Achtergrondinformatie:
De boekweitkorrels zijn vruchtjes van de plant. De vruchtjes hebben een driehoekige vorm met een roodbruine dop, die eruitziet als dat van een beukennootje. Het dopje wordt er voor gebruik afgehaald.
Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium. Maar het boekweitmeel bevat geen gluten en is daarom minder geschikt voor het bakken van bijvoorbeeld brood. Het kan wel gemengd worden met bijvoorbeeld tarwemeel, waarna er bijvoorbeeld pannenkoeken van gebakken kunnen worden. Boekweit is een alternatief voor mensen die allergisch zijn voor gluten (coeliakie).
Het verbouwen van boekweit vraagt weinig investeringen, daarom werd dit gewas vaak verbouwd door arme boeren. Toch kleefden er wel bezwaren aan boekweit, het gewas is namelijk erg gevoelig voor weersomstandigheden. Eén nachtvorst op het verkeerde moment kon de oogst van heel jaar vernietigen. In Nederland stapten veel boeren daarom over op het sterkere graan.
De grutten (gepelde zaden) werden gebruikt om er pap van te maken. De grutten werden in water geweekt en gekookt, karnemelk werd pas op het laatst bij gedaan, om schiften tegen te gaan.
- In veel Aziatische landen wordt boekweitmeel gebruikt voor noedels, zoals de soba-noedels in Japan.
- In Rusland is 'kasha' een verzamelnaam voor gerechten die gemaakt zijn van allerlei soorten gekookte grutten. Als basis wordt melk, room, vleesbouillon of visbouillon, gebruikt.
Overige informatie:
Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld
Door: Rita Soutendijk