gaudilijnU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Gaudilijn in Noordhove

gaudilijn2

Betekenis van de straatnaam

Gaudí 1878

Antonio Gaudí i Cornet is geboren op 25 juni 1852 en gestorven te Barcelona, 10 juni 1926. Gaudi was een Catalaanse architect die vele markante gebouwen heeft ontworpen en gebouwd. De La Sagrada Familia is daarvan veruit de bekendste.
Gaudi wordt gezien als de grondlegger van de organische architectuur.
Gaudí 1910
Antonio Gaudi, portret uit 1878   Portret uit 1910

 

Achtergrondinformatie

Op 25 juni 1852 werd Antonio Gaudi geboren in Reus of Riudoms. Op zijn 17e verhuisde hij naar Barcelona om architectuur te studeren. Bij zijn afstuderen zei de directeur Elie Rogent: "He aprobado a un loco o a un genio" [Ik heb een dwaas of een genie laten slagen]. Dit toont al aan dat Gaudi een geheel eigen stijl had en daarbij erg eigenwijs was. Hij droeg graag uit dat hij een Catalaan was en had een moeizame verhouding met het geloof.


Gaudi-Sagrada FamiliaOpvallend genoeg is zijn grootste werk van religieuze aard: de Sagrada Família in Barcelona, een kathedraal die zijn gelijke niet kent. Gaudi kreeg als onbekend architect in 1883 de opdracht om deze te ontwerpen. Hij was zeker niet de eerste keus, maar andere architecten bedankten voor de eer. In datzelfde jaar begon de bouw van Casa Vicens, Gaudi's eerste bouwwerk in wat heet: Modernisme Català, de Catalaanse variant van de art nouveau- en jugendstilbeweging. Het is een sprookjeskasteel dat bestaat uit verschillende bouwstijlen.


Gaudi heeft in zijn leven parken ontworpen, mozaïeken, huizen en kerken. De overheid vond dit niets, maar de rijke opdrachtgevers bleven gebruik maken van de opvallende architectuur van Antonio.


Op 7 juni 1926 werd de grote Catalaanse architect door een tram aangereden op weg naar de Sagrada. Omdat hij er sjofel uit zag wilden taxi chauffeurs hem niet naar het ziekenhuis vervoeren. Uiteindelijk belandde hij in een armen ziekenhuis. Zijn medewerkers gingen hem zoeken en nadat zij hem hadden gevonden, wilden zij hem naar een beter ziekenhuis overbrengen. Gaudi weigerde, hij vond dat zijn plaats tussen de armen was. Hij stierf op 10 juni 1926 op 73 jarige leeftijd. Aan zijn La Sagrada Familia wordt heden ten dagen nog steeds hard gebouwd.

De Alan Parsons Project heeft in een muzikale hommage gemaakt aan Gaudi. De openingssong was natuurlijk 'La Sagrada Familia.'

 

Meer informatie
wikipedia.org/wiki/Antoni_Gaud

teije.nl/spanje/barcelona/gaudi

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld


Door: Mark Neijssel 

 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-