p potterlaanU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Paulus Potterlaan in Dorp.

p potterlaan1

Betekenis van de straatnaam

Paulus Potter (1625-1654)

Paulus Potter werd in Enkhuizen geboren als zoon van de schilder Pieter Potter en Aechtie Pouwels. Paulus Potter werd slechts 28 jaar en liet een honderdtal werken na, maar hij was origineel en had een grote invloed op de schilderkunst. De werken van Paulus Potter behoren tot de Barokke schilderkunst. Hij is een van de oude Hollandse meesters.

Paulus Potter schilderde realistisch, met veel aandacht voor detail. In het begin schilderde hij vooral veel historiestukken, zoals gebruikelijk in de Gouden Eeuw. Hij werd echter beroemd als beestenschilder, want hij schilderde vooral het vee in het Nederlandse landschap. Potter hield ervan wandelingen te maken door de natuur rondom Den Haag en had daarbij altijd zijn schetsboek bij zich.

Paulus Potter- stier Paulus Potter- paarden
De Stier van Paulus Potter, 1647 Twee paarden in de wei bij een hek, Paulus Potter, 1649


Achtergrondinformatie

Paul Potter -portret
Portret van Paulus Potter door Bartholomeus van der Helst

 

 

 

 
 

 

 

 

 

Potter leerde de eerste kneepjes van het schildersvak van zijn vader, later ging hij in de leer in Haarlem. In 1646 werd hij erkend als meester-schilder. Hij vestigde zich in Den Haag. Potter was al tijdens zijn leven een gewild schilder, hij maakte onder andere werk voor de koninklijke familie en Nicolaes Tulp, die een aantal schilderijen van hem bezat.

Potters beroemdste schilderij is De stier uit 1647. Potter was pas 21 jaar oud toen hij dit schilderij maakte. Het schilderij van 2,35 bij 3,40 meter hangt in het Mauritshuis in Den Haag. Bijzonder is dat een alledaags onderwerp is afgebeeld op enorm formaat, een dergelijk groot doek werd meestal alleen gebruikt voor historische of mythologische werken. Het lijkt alsof de stier uit verschillende standpunten is geschilderd, ook is de afbeelding samengesteld uit verschillende voorstudies. Potter gebruikte voor zij stier de hoorns van een tweejarige stier, maar de schouders van het dier zijn die van een volgroeide stier en zijn tanden van een vierjarige. Op de achtergrond is de stad Rijswijk te zien. Potter voegde veel kleine details toe, zoals vliegen rond de stierenrug, een kikker op de grond en een leeuwerik in de lucht.

Paulus Potter overleed in 1654, waarschijnlijk aan tuberculose. In het jaar dat Potter overleed, maakte Bartholomeus van der Helst een portret van hem. Omdat het doek op de ezel leeg is, wordt vermoed dat Van der Helst met dit portret wilde aangeven dat de kunstenaar nooit meer zou schilderen. Ook dit portret is te zien in het Mauritshuis in Den Haag.

 

Meer informatie

nl.wikipedia.org/wiki/Paulus_Potter

www.mauritshuis.nl

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld


Door: Rita Soutendijk

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-